| | | |

Корнелия проговори за Божков, шашна с апел към Радев и каза защо пак може да е лидер на БСП

Не познавам Божков лично, чувам коментари, че е аналитичен човек. Вероятно е видял, че в последните години БСП е последователна в борбата срещу модела ГЕРБ.

Това заяви Корнелия Нинова в студиото на БТВ по повод твърденията, че Васил Божков само нея не е критикувал.

По думите ѝ той като наблюдателен човек е видял тази последователност на партията ѝ.

“Нямам представа защо Борисов ме свързва с него. Защото той (Борисов – бел. ред) е олицетворение на този модел, срещу който се бори БСП. Задкулисие. И той е от злото, което направи тази сглобка”, коментира лидерът на социалистите думите на Борисов, че когато няма какво да кажат тя и Божков, свързват името му.

Нинова коментира и плановете на Божков да влезе в политиката и дали БСП би си партнирала с него.

“Не се е появил с политическа платформа, с послания. Нека да видим с какво ще се появи. Не бива политически оценки да правим на бизнес начинание”, коментира Нинова новините за бъдещ политически проект на Божков.

Нека покаже Божков какво иска да прави и ще преценим”, каза още тя.Нинова коментира и избора на новите конституционни съдии.

По думите ѝ няма как те да останат безпристрастни. Тя е на мнение и че Атанасова и Белазелков ще изпълняват политически поръчки и ще пазят гърбовете на Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов.

„Десислава Атанасова няма достатъчно опит като конституционен съдия“, категорична бе Нинова.

Президентът Радев със служебните си кабинети превиши правомощията си. Те трябва само да проведат изборите.

14 000 души бяха уволнени по време на управлението им, договорите за F-16… На тези неща трябва да се сложи законова рамка, но не трябва да се премахват служебните кабинети”, коментира Нинова.

Тя обаче призова Радев да не отиде на клетвата на конституционните съди.

“Ако държи на това, което казва, нека го покаже с действия. Ние като партия каквото може да направим, го правим. Ще подадем жалба. Ако президентът не отиде, следва нова процедура”, каза още тя.

Припомняме, през 2012 г. Плевнелиев на практика не допусна избраната за съдия в Конституционния съд (КС) Венета Марковска да положи клетва, като напусна церемонията. Плевнелиев чу клетвите на трима новоизбрани членове на КС и когато дойде ред на Марковска, излезе демонстративно от залата.

Мотивите му бяха, че срещу зам.-председателката на Върховния административен съд се води разследване за пране на пари, търговия с влияние и подкуп.

В случая с Атанасова обаче срещу нея няма такива критики, нито обществен натиск, затова повторението на варианта “Марковска” е малко вероятно.

Въпросът възможно ли е да се повтори сценарият с Марковска беше усилен и след като секретарят по сигурност и отбрана на президента Румен Радев – Димитър Стоянов, припомни преди седмица случая и обяви, че най-вероятно ще се води разговор в институцията как да постъпи държавният глава, когато процедурата стигне до него.

Стоянов не даде еднозначен отговор за бъдещите действия на президента.

Макар формално президентът да може да блокира избора, едва ли ще го направи, заради две основни причини.

Те са, че зад кандидатурите на Атанасова и Белазелков стои подкрепата на лидерите от управляващото мнозинство и освен това за нито един от двамата няма сериозен обществен натиск за недопускането им до тези постове.

Затова повторението на варианта “Марковска” беше оценено като малко вероятно.

Нинова изтъкна, че ГЕРБ-СДС не са защитили по никакъв начин Десислава Атанасова от атаките в дебатите в парламентарната зала. Тя нарече поведението на ПП-ДБ не компромис, а предателство към техните избиратели.

Тя отново захапа “сглобката”.

Да видим сега как ще гласуват за регулаторите. Христо Иванов и ПП да гласуват и после да кажат: “Опа, сгрешихме”. Но те вече ще са овладели регулаторите”, коментира лидерът на БСП.

По повод ръководството на комисията за спецслужбите и ротационния принцип, при който сега “Възраждане” я поемат, Нинова коментира:

“Когато гласувахме този правилник, те знаеха, че “Възраждане” рано или късно ще бъде председател на тази комисия и че са проруска партия.

На прага на ротацията, която ще се извърши през март месец, Нинова обясни, че БСП винаги защитава българския национален интерес, само че разделението на евроатлантици и проруски е смокинов лист.

За предстоящите европейски избори през лятото, Нинова заяви, че не изчислява колко евродепутати ще имат социалистите.

Целта е да се изпратят проевропейски хора в Европа, в която да се защитава националния интерес, коментира тя.

Нинова запита управляващите дали са съгласни с това да унижават България и страната ни да бъде лишена от право на вето, което застрашава националния интерес.

Управляващите, като са евроатлантици, това европейско решение ли ще е, запита Нинова. Нинова разкритикува сегашните евродепутатите на БСП, които не са защитавали интересите на партията и на хората.

Нинова отказа да отговори как ще стане председател за трети мандат, след като уставът казва, че няма право след два мандата. Разви тезата, че тя няма два пълни мандата и изтъкна: който не е съгласен – да се яви на преки избори.

Тя призна, че по време на пленума в събота Румен Овчаров е заявил:

“Подкрепям Нинова, защото изчисти партията от корпоративни интеренси, но е време да си ходи”.

Овчаров обаче има само един глас – вметна Нинова

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts