| | |

“Едни европари” и служебно правителство на Радев: Дадени милиони за излишни…

Преносими рентгени “Кугел”, купени за над 10 млн. лв. с ДДС от здравното министерство, се оказаха непотребни. Твърде вероятно е да се наложи да връщаме на Европа получената за тях сума.

Това на практика са подвижни рентгени, с които се прави графия на лежащо болни пациенти, които не могат да бъдат откарани до съответното отделение по образна диагностика – обикновено докато са в реанимация или на операционната маса.

За проблема първи сигнализираха от “Капитал”.

Предисторията

На 7-ми април миналата година Министерството на здравеопазването с министър д-р Асен Меджидиев обявява обществена поръчка за купуване на апаратура за образна диагностика с обща прогнозна стойност 60,8 млн. лв.

Тя е финансирана чрез два проекта по ОП „Региони в растеж“:

„Подкрепа за структурите на извънболнична медицинск апомощ и центровете за трансфузионна хематология за справяне с кризи“ (за 31,5 млн. лв.) и

„Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи“ (за почти 80 млн. лв.)

Поръчката е разделена на пет обособени позиции.

Една от тях е за преносим рентген, тип „Кугел“. От фирмата „Равнако“ ООД след сключен договор за 8 632 490 лв. без ДДС (или единична цена от по 183 670 лв.) на 27.11.2023 г. са доставени 47 броя.

Марката им е Philips, а моделът – MobileDiagnost wDR.

(MobileDiagnost wDR на Philips)

За другата апарататура крайни получатели са областни и университетски болници – многопрофилни и специализирани.

Рентгените „Кугел“ обаче са доставени по списък на медицински и диагностично-консултативни центрове.

По-познати са с наименованието поликлиники – общински или държавни.

Видно от публикуваните разяснения по поръчката, още в първото е имало въпрос за узаконяването на точно тези апарати.

Според наредбата за осигуряване на радиационна защита при работа с рентгенови уреди за медицински цели използването на мобилни рентгени за графия в интензивни структури, неонатология и операционни блокове се разрешава след обосноваване на медицинската технология.

Тоест всяка структура трябва да обоснове нуждата от мобилен рентген.

(MobileDiagnost wDR на Philips)

Причината е, че тяхната употреба в болнични стаи се допуска при невъзможност за транспортиране на пациента до рентгенов кабинет.

Бенефициенти обаче за „Кугел“ са структури от извънболничната медицинска помощ, които не осигуряват болничен престой и не отговарят на законовите изисквания да ги ползват.

На въпроса как ще бъдат узаконени и въведени в експлоатация тези рентгенови устройства, по каква медицинска технология ще бъдат използвани и дали е съгласувана поръчката с Националния център по радиобиология и радиационна защита, зам.-министърът тогава д-р Александър Златанов е дал пояснение, че тези дейности не са предмет на обществената поръчка.

Те щели да се извършат впоследствие от крайните получатели на апаратурата, след като им бъде доставена.

Узаконяването и въвеждането им в експлоатация щяло да стане в съответствие с действащите нормативни актове.

Пояснява също, че обществената поръчка се провежда в изпълнение на първия от посочените по-горе проекти. А неговата цел е подготовка и поддържане на капацитета на извънболничната помощ за справяне с кризи, епидемимии или пандемии, като тази от Ковид-19.

„По време на пандемията от COVID-19 с тази цел в лечебните и здравни заведения бяха разкривани ковид зони“, допълва д-р Златанов.

Резултатът

В крайна сметка преди Коледа “Кугел”-ите са доставени на 47 медицински и диагностично-консултативни центрове.

Голяма част от тях обаче искат да ги върнат на здравното министерство, защото са им съвършено непотребни. Повечето шефове на медицински и диагностично-консултативни центрове, до които се допита Actualno.com, са на мнение, че това е пълна недомислица.

Мнозина не дадоха разрешение да бъдат цитирани, но средно един на петима отговори, че ще използва рентгеновия апарат.

“Ние сме получили апаратурата по тази програма за извънболничната помощ, заради ковид епидемията. Такава беше и програмата тогава – за закупуване на апаратура за образна диагностика в подкрепа на структурите за извънболнична помощ за справяне с кризи.

Не бих могъл да кажа принудени, но всяко ДКЦ, което имаше възможност да създаде ковид кабинет, можеше да кандидатства по тази програма за закупуване на такава апаратура. Тогава имахме безспорна нужда от кугели, ехографи, ЕКГ, пулсоксиметри.

Сега на всички ДКЦ-та са ни дали по един “Кугел”. Той наистина е последно поколение, прекрасен уред, но на нас като ДКЦ не ни върши работа и ще кажа защо.

За да го въведем в експлоатация, трябва да минем цялата процедура в Агенцията за ядрено регулиране за издаване на разрешение. Това изисква много време и процедурата е много тежка.

Трябва да имаме специално помещение, трябва да имаме и персонал, който да работи с него. Съответно ние нямаме, тъй като образната диагностика е към МБАЛ “Д-р Братан Шукеров”, а ние сме дъщерно дружество на областната болница.

В същото време нямаме право нищо да го правим сега, дори да го даваме под наем на болницата, тъй като те получиха същия кугел, в същия ден като нас”, обясни д-р Момчил Хубчев, управител на “ДКЦ – Смолян” ЕООД.

“Това са апарати, които са за болнична помощ. Как може да бъде употребяван в извънболнична!? Който е правил заявки, да му мисли, но какво е домислено в държавата!? Не зная какво да го правя. Никой не ми е казал дали да го връщам или не. Правеха се тези заявки преди две години и за да усвоим тези пари по някакъв начин, правим нещо”, заяви д-р Георги Лисичков, шеф на ДКЦ I – Стара Загора.

“За да използваме този рентген, трябва да имаме разкрита в ДКЦ-то дейност “рентгенови изследвания”, а ние нямаме. Това е много специфична дейност и за нея са нужни много разрешителни. Ще питаме в министерството защо ни ги дават. Сигурно ще трябва да ги върнем”, коментира друг управител на ДКЦ.

Четвърти възнамерява да го подари, чуди се на кого, защото и на неговото заведение не му е нужен. Пети беше категоричен, че ще го използват, защото е много добър.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts