| | | |

Горещ скандал в парламента! Вигенин помля Хинков: Гаврите се с хората, престанете!

Горещ скандал избухна на петъчния парламентарен контрол около казуса за Ямболската болница, чието дострояване се бави с години, плюс разправиите за хеликоптерна площадка на територията на клиниката.

След като здравният министър Христо Хинков отвърна на въпроси на парламентарния контрол днес, най-остро по темата реагира зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин.

Топ социалистът атакува здравния шеф, като му обясни, че единственото, което смекчава нещата, е че Хинков е „министър отскоро и за малко”..

„Саботира се довършването на ямболската болница заради частни интереси. Това, което казвате, е толкова абсурдно, за да си мислят експертите от здравното министерство, че всичко това може да мине като аргумент”, изстреля Вигенин от трибуната.

„Когато се открие новата болница, тогава ли ще вкараме машините да правят хеликоптерната площадка? Не е ли логично сега да се направи това, докато се строи болницата?”, разгневи се Вигенин.

Вие сте отскоро и за малко. Министърът преди вас беше на мнение площадката да е на територията на ямболската болница. После решихте да бъдат на летищата хеликоптерните площадки.

Сега казвате, че такава площадка на територията на болницата няма да има. Виждате ли пътя Сливен – Ямбол на какво прилича?, върна се към хронологията Вигенин.

Вие, не персонално, вашето министерство и Министерството на финансите, в продължение на поредица мандати се подигравате с гражданите на Ямбол и региона. Крайно време е да престанете!, вбеси се зам.-шефът на НС.

В отговор, Хинков отвърна:

„Искам да ви уверя, че още преди 6-7 месеца, с представител от ямболския регион имах уговорка за финансиране за новата болница. Запознат съм с проблема, основно всичко това се свежда до капиталови разходи.

Те в момента са в рамките на иневстицонна програма, предвидили сме тези искания до финансовото министерство, за да се завърши тази нова болница.”, заяви той.

Площадката не е толкова важна, но спешността в случая е преместването на старата в новата сграда, уточни Хинков.

И увери, че ще направи всичко възможно това да се случи. Но има и технологични срокове и съображения, вметна министърът.

От думите на министъра стана ясно, че площадка за медицински хеликоптери в Ямбол може да бъде изградена след като е готово строителството на новия корпус на болницата “Св. Пантелеймон”.

С постановление на Министерския съвет от декември са одобрени още 2,52 млн. лева за изграждане на хеликоптерни площадки в държавни болници.

“Изборът на конкретни лечебни заведения, определени за финансиране, е направен след задълбочен анализ на осигуреността на същите с медицински специалисти, апаратура, функциониращи специализирани структури от второ и трето ниво, географското им разположение, наличие на спешно отделение

и не на последно място финансовото състояние на дружествата и възможността им да приемат непредвидени разходи по обслужване на хеликтоптерните площадки”, каза здравният министър Христо Хинков по време на днешния парламентарен контрол.

Към момента текат строителни дейности по изграждането на новата сграда на болницата в града, заради което е нецелесъобразно изграждането на хеликоптерна площадка на старата болница.

Поради същите причини е неподходящо площадката да е при новата болница, тъй като няма да може да се използва.

Министърът посочи, че на 28 км от Ямбол, на територията на община Сливен, се намира оперативна база “Бършен”, което би позволило на линейките да транспортират пациенти и до ямболската болница.

В спора се намеси и Мирослав Иванов от ПП.

„Не е коректно вината да се хвърля на министър Хинков дали се движи или не този болничен комплекс. Водени са разговори, министърът е поел ангажименти, той се движи в посока комплексът да се завърши.

Ръководството многократно забавяше по неясни причини пускането на обществени поръчки за обзавеждане и оборудване, това е дефицитът на проекта.

Един от аргумента но ръководството да не ги пуска е писмо на бившия здравен министър Меджидиев, в което се казва, че поради липса на финансиране, не трябва да се пускат тия обществени поръчки.”, обясни Иванов.

Ако се намери финансиране, се сключва договора. Меджидиев да поеме тая отговорност, която Вигенин търси от Хинков, защото той е забавил тия процедури.

Въпреки задаваните от мен въпроси към него, той не се яваваше на парламентарен контрол, той не се ави 11 пъти на парламентарен контрол и спекулираше, че в Ямбол щял да се помещава хангарът, където да се съхранява самия хеликоптер. Това е абсолютна лъжа, каза Иванов.

Като добави, че Гвоздейков е обяснил, че по нормативни причини това противоречи на закона и никога не е било възможно хангарът, който да поеме хеликоптера, да е на територията на болницата.

Вигенин отново взе думата, като обясни, че изрично е споменал, че не търси отговорност от Хинков персонално.

Да, той временно е министър, но тази сага продължава по време на редица правителства, припомни той.

Визирам пореден случай, който неглижира болницата и влизаме в параграф 22, повтори Вигенин.

И помоли водещата заседанието на НС да не дава думата на Мирослав Иванов за процедура, която не е ясна каква е.

Неговата кандидатура явно трябва да се разглежда като за здравен министър, иронизира Вигенин.

Новата болница в Ямбол се строи вече повече от 40 години. През 2012 г. когато отново се поде по-сериозно инициативата за довършването на сградата, сумата за целта бе около 12,5 млн. лв., но тя вече е скочила.

Вероятно сумата за довършването на новата сграда с цялостното обзавеждане и оборудване с медицинска апаратура ще струва около, или малко над 60 млн. лв.

До сега бяха отпуснати 27 млн. лв и допълнително 3,8 млн. лв. заради инфлацията за индексация на строителните материали. Предстоят втори и трети етап на проекта.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts