| | |

Случайност? Разследването срещу Нотариуса се е “отпушило” едва след уволнението на Гешев. Купища преписки срещу него потъват в прокуратурата

Куп жалби и преписки срещу Мартин Божанов-Нотариуса, който беше убит на 31 януари, са потънали в Софийската районна прокуратура.

Това показва справка на държавното обвинение за Божанов, съобщи “Сега”.

В справката, освен като лице, срещу което са подавани жалби, Божанов фигурира и като обвиняем, извършител, осъден.

Два пъти се появява и като пострадал – веднъж по дело за средна телесна повреда от 2013 г., което обаче е прекратено, и веднъж заради открадната кола.

Все пак Божанов е от страната на разследваните, без обаче да бъде постигнат особен резултат, особено в последните години, когато нищо срещу него не стига до съда.

През 2020 г., например, е постановен отказ да бъде образувано разследване по анонимен сигнал срещу Божанов за имотни измами с апартаменти.

Сигналът първоначално е подаден към спецпрокуратурата, която го е пратила по компетентност на Софийската районна прокуратура. Там е решено, че е изтекла давността за наказателно преследване и затова прокурорът е преценил дело да няма.

Четири години по-рано срещу Божанов е подадена жалба от конкретен човек за закана за убийство. И тази преписка обаче е прекратена от районната прокуратура с мотива, че деянието не е извършено или не е престъпление.

Същият човек подава сигнал срещу Божанов и през 2017 г., но отново е постановен отказ да бъде образувано разследване.

През 1998 г. Божанов е обвиняем за кражба заедно с още едно лице. Делото стига до съда. Нотариуса е оправдан на първа инстанция през 2006 г. В прокурорската справка той фигурира и като обвиняем по дело за измама и за ползване на неистински документи.

Срещу него има и съдебно производство за унищожаване на документи. Вероятно става дума за откраднатото от Върховния касационен съд дело срещу нотариус с отнети права, забъркан в куп имотни скандали.

Излиза, че в крайна сметка Божанов е осъден по някое дело, защото фигурира като такъв в прокурорската справка, като през 2021 г. е оставено без уважение като недопустимо молбата му да получи съдебна реабилитация.

От справката се вижда още, че жалба срещу Божанов е подавала и бившата му съпруга. Но и на нея Софийската районна прокуратура отказва образуване на разследване.

В петък зам.-градският прокурор Иво Илиев съобщи, че било е въпрос на време Софийската градска прокуратурата да повдигне обвинение на Мартин Божанов-Нотариуса. Той разказа, че се води едно досъдебно производство по отношение на дейността му.

“То се касае за имотни измами, пране на пари от тези измами и принуда по отношение на съдии, гледали граждански дела, по които има някакъв интерес”, обясни прокурорът.

И допълни, че Божанов не е бил привлечем като обвиняем, защото разследването не е приключило.

Производството било на самия си финал, но, по стечение на обстоятелствата, вече няма как да се търси отговорност от Божанов. По това дело е направен опит да бъде преместено в Софийската районна прокуратура, където е потънал не един сигнал срещу Нотариуса.

Заради отказа на наблюдаващия прокурор производството срещу Божанов да бъде прехвърлено от градската в районната прокуратура, той и още един прокурор и досега са с охрана.

Опитът делото да бъде прехвърлено е направен по времето, когато Иван Гешев беше главен прокурор.

Прокурори коментираха, че разследването срещу Божанов се е “отпушило” едва след уволнението на Гешев.

Тепърва обаче се очаква разследващите да разплетат мрежата около Нотариуса, за която, изглежда, в съдебната система всички знаят от години.

Остава, разбира се, и хипотезата ликвидирането на Божанов да е опит да бъде прикрита информацията, която той е имал за магистрати и за пороците в системата.

Според правосъдния министър Атанас Славов Божанов се е ползвал с протекции на високо ниво в държавата.

По информация на “Сега” за последните 20 години през Божанов, който бе убит малко преди да стане на 49 г., са минали 225 имота.

Магистрати сравниха мрежата около него и влиянието му в съдебната власт с Петьо Петров – Еврото и аферата “Осемте джуджета”. С Божанов са работили както прокурори, така и адвокати, за което в момента се събират доказателства.

Справка за Божанов в Имотния регистър за 30 години назад не показва такова голямо имотно движение, което да е поименно свързано с него.

Божанов все пак е бил доста активен – присъства и като купувач, и като продавач, и като получил дарения, и като страна по имотни спорове, и с възбрани от някогашната комисия за конфискация още по времето, когато неин шеф бе Стоян Кушлев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts