| | |

Година след ужаса: Турция в очакване на апокалиптично земетресение

След земетресенията с център Кахраманмараш, Югоизточна Турция, които се случиха на 6 февруари миналата година, изследователите разкриха изненадващи открития, хвърлящи светлина върху сеизмичната активност в региона.

Екипът, ръководен от директора на Центъра за прилагане и изследване на земетресенията на университета Афийон Коджатепе Чагалар Йозкаймак, разкри, че повече от 44 000 вторични труса са настъпили в региона в рамките на една година след двете големи земетресения.

Проучванията показват, че тези вторични трусове се очаква да продължат 3 или 4 години, макар и с намаляваща сила.

Йозкаймак сподели резултати от своите изследвания, подчертавайки, че са наблюдавали разкъсване на повърхността от близо 450 километра поради земетресенията.

Той подчерта, че сеизмичната активност е представила неочаквани научни явления.

Множество разломни сегменти са се разкъсали едновременно. При първото земетресение се счупиха четири разломни сегмента, а при второто земетресение се разкъсаха два разломни сегмента. Това едновременно разкъсване допринесе за по-големи разрушения от първоначално очакваното.

„Земетресението увеличи значително мощта си в региона“, отбеляза Йозкаймак.

„Като част от „Турския проект за палеосеизмология на активните разломи“, екипът планира да проведе изследване на няколко сегмента от разломната система на Мъртво море която продължава до Турция.

Това изследване има за цел да запълни съществуващите пропуски в данните и да предостави нови прозрения за потенциала за генериране на земетресения на тези разломи.

Йозкаймак подчерта необходимостта от по-добро изследване на разломите в Хатай и южния регион по отношение на сеизмологичното поведение и поведение при земетресения, което показва, че по-нататъшните изследвания ще допринесат за повишаване на готовността и устойчивостта в районите, предразположени към земетресения.

Йозкаймак сподели необходимостта от изследване на неизвестните разломи от южната страна на Антакия. Тай изрази загриженост относно потенциални бъдещи земетресения.

„През следващите години се очаква образуване на нови разломи, които да предизвикат земетресения с магнитуди от 7,3 до 7,4 и дори по-големи в южната и източната част на Антакия.

Системата от разломи от Мъртво море се слива с източноанадолския разлом в района на Антакия и има потенциал да предизвика земетресения с магнитуд до 7,6-7,7 по Рихтер.

Тези разломи се простират на юг към Червено море и Израел, образувайки тектонската граница между арабската и африканската плоча.

Разломът на Антакия продължава югозапад, свързвайки се с кипърската дъга, която минава през южната част на Кипър и където африканската океанска литосфера се подхлъзва под анадолската плоча.”

Йозкаймак добави, че фрактурите в този регион, особено подводните зони около Кипър, имат потенциала да предизвикат опустошителни земетресения и цунами.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts