| | | |

Весела Чернева изплю камъчето: Ето какви тънки сметки си прави ПП и защо иска външно

Външното министерство е прозорецът към света, но в нашата ситуация това е мястото, през което европейските ни партньори виждат какво се случва в България, правителството и администрацията.

Това е важно за политическите сили, които, за своята легитимация, заявяват евроатлантическа интеграция. Тя именно трябва да се валидира през външните ни партньори.

Това заяви в предаването “Денят на живо” по Нов Нюз зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Коментарът ѝ е по повод напрежението около ротацията на кабинета и обсъжданите имена за премиер и министър на външните работи на България.

Тази предложена ротация на премиера Николай Денков с вицепремиера Мария Габриел даваше две различни политически принадлежности, освен че те двамата се допълват. Завъртането в този формат също има смисъл, защото дава достъп на България до тези две политически семейства, добави тя.

По повод фермерските протести в Европа, Чернева смята, че настоящата Европейска комисия ще успее да овладее напрежението. То обаче ще се прехвърли към следващата, когато минат и евроизборите през юни.

Малко по-малко от 3% от заетите в ЕС работят в селското стопанство. Същевременно в различни периоди на евросъюза до 40% от фондовете са отивали за земеделски субсидии, като в момента те са малко под това.

Имаме една голяма диспропорция по отношение на преразпределението, посочи зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика.

Според нея със сигурност крайната десница и крайната левица ще се възползват от фермерските протести на Стария континент.

За земеделците е много важно Европейският съюз да продължи да функционира и то по начина, по който функционира сега, за да могат те да получават подкрепата, която търсят, посочи още Весела Чернева.

Що се отнася до предстоящия евровот, тя прогнозира, че консерваторите и реформистите биха могли да станат, в най-добрия случай, трета политическа сила. Те обаче могат да променят европейските политики, смята експертът.

По думите на Весела Чернева инфлацията, икономическите притеснения и страхът от войната са най-големите тревоги за хората в България.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts