| |

Габриел говори 2 часа в Париж пред 46, които се готвят да са част от европейския елит

Вицепремиерът бе избрана за патрон на випуск 2024 на престижния френски Национален институт за публична администрация

Бъдещето на Европа, амбициите на София да стане иновационен хъб на международната сцена, ролята на България за отношенията между Турция и ЕС, а и нуждата от промотиране не просто на “Бранд България”, а на самия Европейски съюз – тези ключови въпроси постави пред 46-има елитни мениджъри вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в четвъртък.

Сред тях са шефове на големи предприятия и стартъпи, банкови директори, представители на големи адвокатски кантори и прокурори, висши служители в жандармерията и армията, ръководители на дирекции в министерства и др.

Те са от 9 националности.Мария Габриел бе избрана за патрон на випуск 2024 на престижния френски Национален институт за публична администрация.

Във френската столица тя прекара 2 часа в увлекателна дискусия с випуска. Обучаващите се ѝ задаваха въпроси по актуални теми – от енергетика и отбрана, през дезинформация и околна среда, до банковата система в блока и политиката на разширяване на ЕС.

Избраните във випуска се обучават за лидерските позиции в ЕС – предполага се, че те имат потенциала да диктуват посоката на блока в бъдеще.

“Да бъда патрон на програмата за напреднали европейски изследвания в престижния Френски институт за публична администрация, е признание, но и отговорност да отстояваме каузи като Европа на ценностите, Европа на бъдещето и Европа – дом на талантите.

Това ми дава енергия да продължавам да работя за каузи, чрез които да изграждаме силна и приобщаваща Европа”, заяви Мария Габриел.

Вицепремиерът е 17-ият патрон, а преди нея са били избирани авторитети в европейската политика като Симон Вейл, Жак Делор, Валери Жискар д’Естен, Жан-Клод Юнкер, Херман ван Ромпой, Урсула фон дер Лайен и др.

В Париж Габриел очерта амбициите на България да се утвърди като ключов фактор за сигурността и стабилността в Югоизточна Европа. Представи предизвикателствата и амбициите на българската външна политика в динамичната световна обстановка.

Сред тях нареди подкрепата на страната ни за Западните Балкани и нуждата сигурността на Черноморския регион да бъде поставена високо в дневния ред на ЕС и НАТО.

Вицепремиерът смята, че за да отговори на глобалните предизвикателства, ЕС трябва да бъде единен

Тя сподели и акценти от работата по първата външнополитическа стратегия на България, като обяви стремежа на страната ни да се превърне в регионален иновационен хъб и стъпките за реализиране на инициативата “Бранд България”.

Френският национален институт за публична администрация (INSP) е академична институция за обучение на френски висши ръководители и държавни служители.

Създаден е, за да продължи дейността на Френското национално училище по администрация (ENA), основано отвоенния теоретик Шарл дьо Гол през 1945 г.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: МВнР

Similar Posts