| | |

СКАНДАЛ! Лорер дерибейства из морската столица, Промяната превзеха и ВиК-Варна

Варненският депутат от Промяната Даниел Лорер продължава да дерибейства с кадровите назначения в морската столица, като този път взе на мушка и превзе ВиК дружеството във Варна.

На общо събрание в петък набързо под негов натиск беше сменен управителят инж. Веселин Русев със скандално известния бивш зам.-управител в предишното ръководство Михаил Маринов.

Преди да напусне поста Маринов си изплатил на себе си и още 6 приближени служители, между които и шофьорът му, брутални обезщетения за период само за 1 месец /1.01.- 31.01.2023г/ в размер над общо 260 000 лв., суми много над договорените по КТД, с които ощетяват дружеството.

Шофьорът му Ивайло Митев отказва да освободи ведомствения апартамент и ВиК –Варна води дела по казуса.

Михаил Маринов като зам.-управител и шефката на отдел „Обществени поръчки“ Екатерина Ралчева – Маринова са в семейни отношения, което е конфликт на интереси при раздаване на обществени поръчки, а и предпоставки за злоупотреба с властови позиции.

Затова има фаворизиране на определени фирми и възлагане на дейности, за които нямат капацитет да ги изпълнят, но договорите са с анекси за надуване на цените.

В резултат има некачествени СМР, неспазване на срокове, влагане на некачествени материали и т.н. С малката фирма „Ауто Финес“ в село Каменар има подписан договор до 2026 г. за огромен обем дейности и услуги на дебели цени.

ВиК Варна разполага с огромен автопарк –над 300 МПС и техника, различни по вид и габарити.

Обществена тайна са близките семейни отношения между Михаил Маринов и Андрей Шоповски, които разпускат на общи почивки, вояжи в чужбина, правят си щедри подаръци.

На 18.01.2023 в деня на Общото събрание за смяна на управителя е подписано допълнително споразумение с пловдивската фирма „ ХИДРОИНСТАЛ“ ДЗЗД/ дружество, собственост на Румен Райков, бивш шеф на ВиК Ст.Загора/ за водомери за 1.8 млн. лева без ДДС.

Доставката чевръсто е изпълнена и платена на другия ден, както се казва пито –платено, докато Маринов е последни часове на поста.

По преписка в Икономическа полиция /сектор“Противодействие на корупцията в администрацията“/ е образувано досъдебно производство за договор с друга фирма „ Поли йорд“ ЕООД по описа на ВОП за престъпления по чл.220 и чл.331 от НК.

Това е за стария-нов шеф на ВиК Варна Михаил Маринов, приятел на кмета Благомир Коцев, на когото осигуряваше логистиката по време на предизборната кампания.

Сега Коцев и Лорер се отблагодаряват с връщането му в дружеството на още по-висок пост.

Само че цената на скъпата вода ще я плащат варненци. Ще плащат и за затлачени с месеци ремонти и аварии оттук нататък, заради договори с приближени фирми и шуробаджанашки връзки.

Във ВиК-предприятието треперят от завръщането на Маринов, известен с арогатното си отношение към подчинените.

Ще припомним, че с протекциите на Лорер на поста зам.-шеф на целия ВиК холдинг, дружеството, което управлява милиарди левове, се вреди Кирил Симеонов от Промяната, ренегат от ИТН, известен с участието си в Биг Брадър, без никакъв опит във ВиК сектора, но близък приятел на кметчето Благомир Коцев.

Кирил Симеонов стана герой на видеоклип в медиите, на който се уединява с друг мъж във варненска чалготека, като остават след себе си следи от бял прах.

Другото протеже на Лорер е отстраненият от ОИК кмет на най-големия район „Приморски“ Николай Желязков.

Той се издъни съвсем лаишки, макар че е юрист, с участие във фирма на кметския пост въпреки закона

. Преди изборите благодетелят му го беше назначил за зам.-председател и член на предишния Съвет на директорите на ДКК, като уж голям капацитет, който както се оказа и за районен кмет не става.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts