| | | |

Отговорът: Тагарев разкри ще остане ли министър след ротацията

“Към момента нямам покана или насрочена среща с Мария Габриел, никой няма уверения, че ще остане министър”

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, предаде БНТ.

По думите му има неопределеност относно това как ще се осъществи ротацията.

“Аз лично не се притеснявам, защото има време да се промени няколко пъти ситуацията”, допълни Тагарев.

Некомплектът на личния състав е най-сложният въпрос, който трябва да бъде решен, каза министърът на отбраната.

Той участва в първия ден от годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която започна с представяне на анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г., съобщи БТА.

Министърът определи анализа като изчерпателен, обективен и неособено оптимистичен доклад. Има оптимистични елементи – повишаването на бюджета и на заплатите. Проблемите си остават, заедно трябва да ги решаваме, добави той.

Много страни членки на НАТО повишиха бюджетите си за отбрана, но по-сложният въпрос е дали има какво да се купи в достатъчно кратки и разумни срокове, посочи Тагарев.

Очаквам утре Министерският съвет да одобри моето предложение да удължим Стратегическия преглед на отбраната, добави той.

Проблемите са изключително сложни. Един, от които, е свързан с хората в отбраната, друг – със системата за отбранителен мениджмънт, да видим как може да работи по-добре и да е по-адекватна на проблемите, които имаше да решаваме днес, обясни той.

Законът за обществените поръчки е достатъчно гъвкав, когато става дума за особен тип поръчки за сигурността и отбраната.

Единственият проблем, който виждам, е включването на многонационални проекти за придобиване на определени способности.

Когато няколко страни се договарят е ясно, че няма да действат по нашия закон за обществени поръчки. Ще анализираме и ще направим предложения и за законови промени, ако това се наложи, коментира Тодор Тагарев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts