| | | |

Денков тропна с краче, не хареса идеята за коалиционното споразумение на ГЕРБ

„Предложението на ГЕРБ от вчера променя приоритетите, набелязани преди 9 месеца. Вместо да продължим с усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове”.

Това заяви премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание в сряда.

„Не приемаме такава подмяна на приоритетите. Нека да изпълним задачите, така както са поставени преди 9 месеца.

Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в правосъдната система в следващите няколко месеца, сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред”, заяви Денков.

Преди това той каза, че това управление е било създадено, „за да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода”.

„Това договорихме, това записахме в управленската и законодателната програма и за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел. Основен приоритет на това правителство е борбата с корупцията и правосъдна реформа”, каза Денков.

Той подчерта, че за последните 9 месеца е постигнато много – променена е Конституцията и Закона за Антикорупционната комисия, въведен е контрол върху действията на главния прокурор.

„Подготвихме промени на законите, свързани с ВСС, така че да осигурим независимост от политическа намеса върху правосъдната система. Но това не е достатъчно.

За да има справедливост, а не „бухалки”, трябва да довършим задачата.

Предстои избор на състава на Антикорупционната комисия, състава на Висшия съдебен съвет и на ключови регулатори.

Последните разкрития за групите на Нотариуса и на Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса, че вместо да се борят с престъпността, организирани групи с протекцията на политици са изпълнявали мокри поръчки пред „широко затворените очи” на службите, прокуратурата и Антикорупционната комисия.

Сега е нужна политическа смелост да направим следващите стъпки, както са набелязани в управленската и законодателната програма, върху които е съставено това правителство”, каза Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts