| | | |

Борисов вади на 5 март проекта за коалиционно споразумение с ПП-ДБ, рекет няма да приеме

Проектът на ГЕРБ за коалиционно споразумение с ПП-ДБ е готов, изработен е по европейските стандарти, преведен е дори на английски език, научи Епицентър. бг.

Документът ще бъде представен първо пред елита на партията на 5 март в 12 часа, когато Борисов свиква в НДК Национално съвещание във формат:

Изпълнителна комисия на ГЕРБ, народни представители на партията, областни координатори, кметове на общини и райони, избрани от ГЕРБ, общински и районни ръководители на партията.

Пред своите съмишленици Борисов и ръководството на партията ще излязат с проект за Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ до края на мандата на 49-ото Народно събрание, съобщи пресцентърът на партията.

По време на Националното съвещание ГЕРБ ще отговори на всички публични въпроси и условия, поставени през последните дни и часове от лидерите на ПП-ДБ.

След съвещанието, което ще определи политиката на ръководството на ГЕРБ спрямо ПП-ДБ проектът за коалиционно споразумение ще бъде изпратен веднага на ръководството на ПП-ДБ.

В проекта са заложени европейските принципи за коалиционно споразумение на паритетен принцип за споделяне отговорностите при съвместно управление на държавата.

От ГЕРБ увериха, че няма да се поддадат нито на рекета, нито на извиването на ръце от страна на ПП.

Борисов продължава да отказва разговори с Кирил Петков, въпреки непрекъснатите парламентьори, които съпредседателят на ПП му изпраща.

Последният бил ген. Атана Атанасов, който бе засечен в петък от фотографите в НС да прегръща “бащински” Борисов в паарламентарната зала с надеждата да го склони за среща с Кирил Петков.

По информация на Епицентър. бг европосланици настойчиво уверявали високопоставените фактори в ГЕРБ “да се разберат с ПП, да не се счупва управлението”. От там дошли и индикациите, че “ПП-ДБ били готови да отстъпят”.

Че ПП-ДБ дават заден ход стана ясно в петък вечерта от изявлението на депутата от “Промяната” Михал Камбарев пред Панорама.

“Чакаме ГЕРБ да седнем на масата на преговори – дали ще е меморандум, дали ще е коалиционно споразумение, няма толкова значение, има значение да се поеме отговорност и партиите да се разберат. Готови сме да седнем и да говорим, червените линии вече са червени линии”, каза Камбарев в ефира на БНТ.

ГЕРБ са готови на дебат по проекта на 8 март, ден след като Борисов и Мария Габриел се завърнат от форума на ЕНП.

Ясен е политическият тайминг на събитията след това. Акад. Денков ще подаде оставка на 6 март, която ще бъде гласувана от парламента в следващата седмица.

При завъртането на парламентарната рулетка ГЕРБ ще вземат първия мандат и ще представят на президента състав на правителлство с премиер Мария Габриел, независимо дали са постигнали споразумение с П-ДБ или не.

Съдбата на правителството ще се решава в пленарната зала, а на отговорността на депутатите ще лежи решението дали отиваме на избори или животът на парламента ще продължи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts