| | |

Зеленски прикани света да реагира твърдо на искащия “война и смърт” Путин

Украинският президент Володимир Зеленски отправи остър призив към западните партньори на Украйна да проявят политическа воля и да осигурят на Киев необходимите военни доставки. В противен случай, според него, светът ще се изправи пред “една от най-срамните страници в историята”, предаде Ройтерс, като цитира вечерното видеообръщение на украинския държавен глава.

Зеленски отправи призива си в момент, когато пакетът от мерки на САЩ за предоставяне на военна и друга помощ остава блокиран поради разногласия в Конгреса.

Явно разгневеният Зеленски заяви във видеообръщението си, че светът трябва да “реагира твърдо”, за да гарантира, че войната ще се превърне в “безнадеждно” начинание за лидера на Кремъл Владимир Путин, който иска само “война и смърт”, цитират думите му Ройтерс и БТА.

“Те трябва да бъдат накарани да усетят максимално, че има сила, която унищожава тези, които унищожават живота. Ние можем да гарантираме това. Всеки от нашите партньори знае какво е необходимо”, каза Зеленски.

“Основното нещо е политическата воля, за да се осъществи това, да се осигури нивото на доставки, което ще помогне”, изтъкна президентът на Украйна.

“Ако това не се случи, ще се превърне в една от най-срамните страници на историята, ако Америка или Европа загубят от иранските “шахеди” (дронове) или руските изтребители”, предупреди Зеленски.

Според него Украйна “чака доставки, които са жизнено необходими, и ние чакаме по-специално американско решение. Подкрепата е наистина необходима.”

Миналия месец се навършиха 2 години от началото на войната. Руските сили постигнаха известни успехи по протежение на 1000-километровия фронт, въпреки че линиите на бойните действия не са се променили почти никак през последните месеци.

Зеленски призовава все по-настоятелно Конгреса на САЩ да одобри помощта за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ е подложена на натиск да приеме пакета за национална сигурност на стойност 95 млрд. долара, който увеличава помощта за Украйна и Израел, както и за Индийско-Тихоокеанския регион.

Той беше приет от Сената със 70-29 гласа миналия месец, но председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън възпрепятства внасянето на законопроекта за помощта за гласуване в Камарата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts