| | | |

По искане на Тагарев! Заличиха 6 паметника на руснаци и партизани от Регистъра на военните паметници

Шест паметника на партизани, ятаци и руски войници, разположени на различни места в Шуменско, са извадени от Регистъра на военните паметници

Това съобщава регионалният сайт ШУМ.бг. Решението е взето с пълно единодушие от Областната комисия „Военни паметници” на нейно заседание на 27 февруари.

Съгласно чл. 4, ал. 1 от Закона за военните паметници, за такива се считат само мемориалите на български военнослужещи от въоръжените сили, взели участие във война, водена от българската държава, както и на опълченци.

За изваждането на тези паметници от регистъра са настояли в писма до общините от Министерството на отбраната. На заседанието е присъствал и областният управител проф. Добромир Добрев.

Три от заличените паметниците са в община Смядово – паметник на партизанина Симеон Бъчваров в центъра на село Веселиново, на партизанина Ангел Ангелов в село Янково и на петима ятаци от село Риш.

Другите отпаднали от Регистъра паметници са в община Шумен и всички са на чужди граждани, умрели по време или малко след Руско-турската война от 1876/77 година.

Това са паметник на офицер и четирима руски войници в село Градище, плоча на кап. Митрофан Колесников в двора на църквата „Свето Възнесение Господне“ в Шумен и надгробен обелиск на 45 руснаци, разположен в градинката между улиците „Лиляна Димитрова“, „Митко Палаузов“ и „Царевец“ в Шумен.

По каква причина шестте паметника на партизани и руснаци са попаднали в Регистъра не е известно.

На заседанието на Комисията „Военни паметници” отново било обсъдено възстановяването на Портал-паметника на 7-ми пехотен Преславски полк, става ясно от протокола, качен на сайта на областната управа.

Изготвена е предварителна количествено-стойностна сметка, според която ще са нужни 171 493 лв. без ДДС. Налични към момента са само 25 хил. лв., отпуснати целево от Министерството на отбраната през 2015 година

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Шум.бг

Similar Posts