| | | |

НА ЖИВО Извънредно от МС: Зеленски: Благодаря на България за подкрепата! Украйна никога няма да забрави, че в такъв тежък момент, вие сте с нас

България и Украйна подписаха съвместна декларация относно европейската ориентация на Украйна.

От българска страна документът бе подписан от академик Денков, премиер на България. От украинска страна документът бе подписан от Володимир Зеленски, президент на Украйна.

“Вие сте добре дошъл в България. Преди да произнесем нашите речи ще подпишем нашите документи в сферата на енергетиката”, каза Денков.

Бяха подписани документи.

„Чест е да съм тук. Радвам се да посетя страната ви. Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитник и противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нас.

Отношението към Русия в различните страни не е еднозначно, това е животът, на хората често им трудно да признават реалността на злото, особено, когато не са се срещнали с него.

Когато няколкохиляди километри ни разделят, когато хората не могат да усетят какво са безсънни нощи и дни на безпокойство заради непрестанното нападение, руския терор, тогава е лесно да се отхвърли мисълта за извършеното от Русия.

Благодаря на България за подкрепата“

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски след края на срещата си с премиера акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

„На нашата земя дойдоха руски окупатори, те избиват, измъчват и отвличат украински деца. Разделят ги със семействата им и се опитват да ги научат на ненавист.“, каза още украинският лидер.

Разчитаме на сътрудничеството си с България. То вече ни помогна да защитим много хора, ще продължим разговорите особено по отношение на рехабилитацията на войници в България и в обучението на медици, каза Зеленски.

Трябва да защитим хората от ценови кризи, радвам се, че енергетиката става един от приоритетите на сътрудничеството ни.

Разчитаме към началото на преговорите за членство на Украйна в ЕС, подписахме и споразумение за интеграцията ни в НАТО.

Лично съм благодарен и за формулата на мира. Искам да отбележа участието на България – вече започнахме консултации на ниво посланици и съветници.

Засега още не е определен посланик на България в Украйна и днес ще говоря с президента на България, каня страната ви за срещата на върха, която подготвяме.

Благодаря ви и високо оценявам приема на наши хора тук. Това беше много сложен момент за нашата държава.

С голяма благодарност съм към всички хора, за убежището, за подкрепата. Украйна никога няма да забрави, че в такъв тежък момент, вие сте с нас, допълни Зеленски.

Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски в Министерския съвет.

След срещата Николай Денков и Володимир Зеленски подписаха съместна декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна.

Енергийните министри на двете страни подписаха меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна днес на еднодневно посещение в София.

Българският правителствен самолет, с който се очакваше да пристигне украинският държавен глава, кацна на Летище София минути след 12.00 часа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts