| | |

Горан Благоев: Тежко ни и горко, ако Николай стане патриарх!

Патриарх Неофит беше един широко скроен човек с желание за диалог с другите църкви и с католическите включително.

Това каза в предаването “Честно казано с Люба Кулезич” авторът на единственото интервю на български патриарх, дадено директно в ефир – журналистът и историк Горан Благоев.

“Искам да припомня кои бяха тримата кандидати преди 11 години за български патриарх.

Това беше митрополит Неофит – агент “Симеонов”, Старозагорският митрополит Галактион, известен като агент Мишо и ловчанския митрополит Гавриил, за който се знаеше, че няма досие, но има някакви подозрения, че може би няма досие в България, защото е някъде в Москва.

Казвам го като хипотеза, но представете си ако този човек Гавриил, с неговата откровена русофилия, беше в момента български патриарх, какво щеше да се случи”, допълни той.

“Сега не знам дали има опция да стане патриарх, но определено Неофит беше подходящия патриарх, в подходящото време.

Друг е въпросът, че очевидно не му стигна времето и силите да свърши много неща, като например да има куража да застане срещу една част от Светия Синод”, каза още журналистът и историк.

Според Благоев има един, двама кандидати, които биха били подходящи да заемат поста на новия български патриарх.

“Един от тях е изключително балансиран, човек, който е добре приет, пази дискретен баланс по отношение на руската църква, което не е маловажно и има добри контакти с други поместни църкви.

Мисля, че този човек е подходящия, но се опасявам, че понеже не е много в кръговете и няма много шансове”.

“Тук бих искал да призова българския народ да се моли за един достоен патриарх, защото този, който се е задал от Пловдив е тежко и горко ни.

Забележете, той се опита два дни преди кончината на Неофит, да покаже каква власт се демонстрира пред Светия Синод, защото хората, които бяха от Сливенската епархия и подкрепяха протеста за каноничен избор за Сливенски митрополит, бяха наистина спонтанно организирани”.

“От Пловдивската епархия протестът беше под строй, с печатаните на конвейр плакати и всички свещеници от Пловдивската епархия бяха в София.

Демонстрацията на този митрополит според мен е много опасна, да не говорим, че той разполага с бизнес влияние, политическо влияние. Мисля, че българската църква не я очаква нищо добро ако нещата тръгнат в посоката, в която той се е втурнал”, каза Горан Благоев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БГНЕС

Similar Posts