| | | |

Скандал! Комисията в НС за “Нотариуса” прекрати заседанието си. Причината!

Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса прекрати заседанието си.

Причината е неявяването на административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова за изслушване.

По-рано Кирилова обяви:

„Съгласно конституционно регламентираното разделение на властите, изричното решение на Конституционния съд от 2017 г., както и законовите разпоредби, намирам явяването ми пред Временната парламентарна комисия за неподходящо, поради което се налага учтиво да отклоня поканата“.

Председателят на комисията Никола Минчев заяви, че не намира за основателно отклоняването на поканата от страна на Кирилова.

„Личното ми мнение е доста странно някои да счита, че може да достигне до българското общество през медиите, но това да дава основание за отказ да го направи през българските граждани“, посочи той.

По думите му, важността на законодателната власт налага уважение, което се изразява чрез присъствие и предоставяне на своевременна информация.

Поради отсъствието на Кирилова „мисля, че няма смисъл да подлагаме на гласуване дневния ред“, каза Минчев.

„Не знам защо градският прокурор се изплаши и не дойде на изслушване. Не ядем прокурори. Аз имах около 9-10 въпроса към нея, на които исках да получа отговор“, заяви депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

Той посочи, че Кирилова е била назначена по изключение, избягвайки конкурса.

Според Мирослав Иванов от ПП-ДБ, Кирилова очевидно е целяла да саботира заседанието, тъй като е можела да съобщи много по-рано, че няма да се яви в четвъртък.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts