| | | | |

Бивш шеф в БНР със сигнал до СЕМ: Дали ръководството на БНР е действало под външен натиск от чужда държава…

Генералният директор Милен Митев: Натиск е да се изнасят вътрешни решения Дирекцията е закрита, защото се дублира с програмния съвет, обясняват от радиото.

Управителният съвет на БНР е закрил Програмната дирекция към радиото на 7 март, стана ясно от сигнал, пратен до Съвета за електронни медии от Даниела Късовска, която до тази дата е била програмен директор.

По думите й и до днес никой от служителите на БНР не е информиран за причините.

“Дирекцията е закрита, тъй като дублира дейността на Програмния съвет и няма нужда от посредници между съвета и програмите на БНР”, обясни генералният директор на общественото радио Милен Митев пред “24 часа”.

Същевременно от БНР публикуваха и свое изявление на сайта си.

По думите на Късовска обаче

това е наказателна акция заради решението на Програмния съвет свързано с неизлъченото интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова през декември и моята роля като председател на Програмния съвет на БНР”.

Даниела Късовска беше ръководител на Програмна дирекция в БНР до 7 март 2024 г.

Самият Митев обясни, че това е абсолютно невярно, още повече че той самият многократно е защитавал в интервюта позицията на Програмния съвет по повод интервюто с Митрофанова.

Допълни, че дефиницията за натиск е, когато изнасяш вътрешно решение и очакваш то да бъде променено чрез публичен натиск.

В жалбата си до СЕМ Късовска пита как ще се гарантира редакционната независимост на програмите,

дали ръководството на БНР е действало под външен натиск от чужда държава, позволило ли е външна намеса под формата на наказателна акция заради неизлъченото интервю и дали предприема репресивни действия срещу програмния директор и цялата Програмна дирекция.

Късовска задава още въпроса дали това действие представлява SLAPP (стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността) и ако това е така, какви действия би предприел СЕМ като регулаторен орган спрямо адресатите.

Всъщност структурните и кадровите промени в БНР не са в правомощията на СЕМ, а на Управителния съвет на радиото.

Решението му е да закрие Програмната дирекция, в която членовете й са на заплати, и да остави само Програмния съвет, който се ръководи на ротационен принцип от директорите на най-големите програми – “Хоризонт”, “Христо Ботев”, “Дигитални програми”.

В момента го управлява Иво Тодоров, който е шеф на “Дигитални програми” и бивш програмен директор на БНР.

По тази схема след 4 месеца начело на Програмния съвет ще е човек от друга програма. Новото е, че в Програмния съвет вече ще участват и главните редактори, за да може да се говори повече по творчески въпроси, обясни Милен Митев.

Същевременно всички членове на Програмна дирекция остават на работа в радиото. Самата Късовска ще бъде старши редактор в новините на програма “Христо Ботев”.

Ето официалното изявление на БНР:

Редакционната демокрация в БНР няма нужда от посредник

По повод появилите се твърдения в някои медии, че структурната реформа в Българското национално радио, извършена на 7 март 2024, е под външен натиск, заради спряното интервю с посланика на Руската федерация у нас, Управителният съвет на БНР заявява, че демокрацията в обществената медия не е в опасност.

В правомощията на УС на БНР е да взима решения за кадрови и структурни промени, както и решения за оптимизиране на работата на отделните звена. Възлагането на координацията на дейността на ефирните програми само на една административна структура, каквато беше Програмна дирекция, ограничава възможностите за ефективна комуникация между програмите на БНР.

Структурната промяна, гласувана от УС, не застрашава редакционната независимост и демократичното начало в обществената медия. Промените в структурата, които бяха направени, ще гарантират в още по-голяма степен творческата независимост и по-доброто взаимодействие между програмите.

Програмният съвет на БНР продължава да функционира, като в неговия състав освен директорите ще участват и главните редактори на отделните програми. Така ще се оптимизира директната комуникация по творчески и административни въпроси и ще се подобри съвещателната демокрация.

След закриването на Програмна дирекция всички нейни служители продължават да бъдат част от екипа на БНР в съответствие с техния професионален опит и квалификация.

Управителният съвет на БНР уточнява:

Интервюто с руския посланик не беше спряно от бившия програмен директор. Това не е в неговите правомощия. Нито в правомощията на Програмния съвет. Така се гарантира редакционната независимост на всяка отделна програма.

Като консултативен орган Програмният съвет може единствено да дава препоръки. В конкретния случай решението – интервюто да не бъде излъчено, беше взето от директора на програма “Хоризонт”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts