| | | |

Капан: Импийчмънт грози Румен Радев, ако не….

След провала и на трите мандата за кабинет, президентът Румен Радев стъпва върху тънък лед и той е наясно с рисковете.

Заради промените в Конституцията, заложените капани в процедурите по избор на служебно правителство може да щракнат за самия държавен глава, предупредиха конституционалисти.

Дори тръгна версията, че ако президентът не подпише предложения състав за кабинет вече след избора на кандидат-премиер, може да се стигне до импийчмънт.

Хипотетично президентът има право и може да поеме риска да не одобри състава на служебен кабинет, предложен му от избрания за премиер, даде хипотеза обясни спецът по конституционно право Орлин Колев в интервю пред БНР.

В момента, Радев довършва рандевутата с потенциалните кандидат-премиери, като срещите с парламентарния шеф Росен Желязков, БНБ управителя Димитър Радев и Димитър Главчев приключиха.

Оказва се, че след конституционните промени, в които се посочва кои могат да бъдат служебни премиери, не е ясен статутът им след приключването на служебния кабинет.

“Не бих драматизирал и мисля, че от посочените за служебен премиер ще се намери някой да поеме поста. Но ако откажат, то настоящото правителство с Денков ще продължи да упражнява функциите и правителството в оставка няма да бъде освободено”, коментира конституционалистът.

Тънкият момент обаче идва, след като посоченият за служебен премиер даде своя състав на кабинет, който президентът има право да не одобри.

“Хипотетично има право да не го одобри, но в този случай ще бъде изправен пред хипотезата на нарушаване на Конституцията. Президентът по свое усмотрение може да поеме този риск, но все пак да се положи усилие за образуване на служебно правителство.

А такова може да се постигне между бъдещия премиер и президента, и то да бъде базирано на едно взаимно одобрение от двете страни”, обясни Орлин Колев. И добави, че може да се стигне до процедура по импийчмънт

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts