| | | |

Политолози с остра критика: Христо Иванов ще остане като автор на лошите закони

И Христо Иванов вероятно ще остане като автор на лоши закони, в България се помнят точно тези нормативни актове.

До това заключение стигна младият политолог Тончо Краевски.

Той припомни, че бившият правосъден министър бе останал като име и след реформата през 2015-та.

В същото време, проф. Светослав Малинов – бивш зам.-председател на ДСБ контрира, че няма конституционна криза.

„Темата за конституционната криза вече не е на дневен ред, защото криза няма. Нямаше и да има. Президентът се опита да обясни колко са важни за държавата промените в Конституцията, защото не може той лично да сложи, когото си поиска”, заяви преподавателят в СУ.

Според него е имало и други кандидати за премиер, които са щели да приемат поста, но държавният глава не е разговарял с тях.

„Няма как нещо, което е юридически недомислено, да се оправи с ново законодателство, защото това ще произведе проблеми. А те ще трябва също да се оправят с нови наредби”, обясни още проф. Малинов.

„Ние произвеждаме нови правни институти, които не съществуват никъде в нашата или в международната конституционна практика”, каза политологът Тончо Краевски.

Проф. Малинов допълни, че идеята за ротационно правителство е измислена в Румъния на база на различни договорки, като даде пример, че в Израел дори съществува подобен закон.

„В България не се подписа споразумение и не се спази договорка – затова сега отиваме на избори”, каза още той и обясни, че е важно да има поредица от законодателни актове, които да поясняват, изясняват и предвиждат изключения.

„Реформата от 2015 г. остана като реформа на Христо Иванов и мисля, че сегашната също ще бъде запомнена с неговото име. В България единствено лошите закони имат автори. Когато се спомене даден нормативен акт и се обвърже с нечие име, това означава, че хората не го помнят с добро”, заяви Тончо Краевски.

Той заяви, че е съществувал вариант за осъществяване на ротационно правителство, при който конституционната процедура би служила за спойка между различните партии.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts