| | | |

Криминален психолог: Когато Рашков „нахлу“ в МВР, това бе поантата на политическата истерия!

Хората у нас се чувстват в едно мапит шоу. Диагнозата на сегашната ситуация е мазохистичен триумф. Защо мазохистичен – защото засяга всички, всички ни боли и страдаме. А триумф – защото ние по един много перверзен начин му се възхищаваме.

Време е избирателят да поеме истинската си роля, не да казва, че всички са маскари. Трябва да покаже присъствието си, иначе ще преминем през мазохистични преживявания.

Така образно описа ситуацията в държавата социалният психолог Росен Йорданов в студиото на БНТ.

снимка: Архив

Като човек, който добре познава МВР и системата, той изрази и своята гледна точка относно сагата с гл.секретар в МВР и вътрешния министър Калин Стоянов.

В системата все повече се насажда хеписоц състояние. Такова неуважение към професионалното в МВР и грубо използване на системата, достигна нечувани върхове (…)

В МВР вече няма власт. Когато се опозориш по този начин, това деморализира всички в системата. Разклатено е професионалното самочувствие на всички хора.

Защото там работят не само хора, които искат да си получават пенсиите, а да работят в интерес на обществото. Но културата се променя – ако не си човек на някого, ако не си замесен с някоя партия, ти нямаш възможност за кариерно развитие, посочи Йорданов.

Той сподели, че когато Рашков „е нахлул“ в системата, това е било поантата на политическата истерия. Но изрази сериозна критика и към начина по който реагират партиите – да ръсят глупостите, без да отговарят за думите си.

На въпрос познава ли Живко Коцев, Йорданов обясни:

Живко Коцев познавам от доста време, отнасям се към него като към професионалист и приятел. Дълбоко съжалявам, че една толкова дългогодишна кариера трябва да завърши по този печален начин.

Позицията на гл.секретар е свързан с американската мечта в МВР, той трябваше да бъде добрият пример, но не се случи (…)

Ако ще съдим министър или гл.секретар обаче трябва да правим разлика между политическото и професионално поведение.

Продължаваме да дъвчем МВР, но това е тотално разбита система. Ние не виждаме слона в стаята – че хора, политици, се бъркат в МВР.

Префектът на Париж не се интересува от работата на вътрешния министър. А тук, когато се смени министър, се правят кариерни скокове, едни оперетни сценки.

Хората нямат никакво професионално самочувствие в системата. А иначе този скандал е резултат на това, че политиката влезе в МВР. Време е политиката да излезе от МВР, категоричен е социалният психолог.

Росен Йорданов смята, че вина за това има цялото общество, заради това, че става все по-аполитично, че не е достатъчно просветено, за да прави разлика между професионално, политическо, морално, етично и пр.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts