| | |

Калин Стоянов съди двама журналисти за вреди от публикации

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се почувствал наклеветен от разследващите журналисти Атанас Чобанов и Димитър Стоянов от bird.bg и завел граждански иск срещу тях за вреди от публикации.

“И друг път съм казвал мнението си, че според мен по принцип проява на най-малкото лош вкус е министър да съди журналист за публикация, в която се изнасят твърдения за потенциална злоупотреба с власт или друга форма на корупция. Навременното и адекватно опровержение е нормалният отговор.”

Така коментира ситуацията Андрек Янкулов от Антикорупционния фонд.

“В конкретния случай обаче действията на ръководството на МВР покрай множеството данни около мрежите на Нотариуса и Еврото оставяха обосновани съмнения за корупция и най-нормалното нещо е разследващите журналисти да копаят там.

Само три примера какво видяхме:

-затаяване на установени от самото МВР тесни връзки на представители на тези мрежи със служители на МВР, в това число и ръководни, формално оправдано дори през абсурда “защита на националната сигурност”;

-разнопосочни твърдения в последователни дни на ръководителя на ГДБОП и министъра за това какво е установило МВР относно потенциална съпричастност на главния прокурор Сарафов с мрежата на Еврото;

-данни за изтичане на важна информация от МВР към Нотариуса (заплашван негов приближен, след като е давал сведения в ГДБОП срещу него) и Еврото (избягал преди полицейската акция по задържането му), ненамерили никаква известна институционална реакция по установяване на виновните за течовете.

При това състояние на нещата, вместо да понесе политическа отговорност, министърът търси гражданска такава от журналисти, чувствайки се наклеветен в специалното си длъжностно качество.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts