| | | |

РАЗКРИТИЕ: Американска PR компания, наета от Кирил и Асен, е автор на омаскаряващата кампания на ПП-ДБ КОЛАЖИ

Американска PR компания, наета от ръководството на ПП-ДБ за предизборната им кампания, е автор на скандалните билбордове с лика на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски, научи Епицентър. Бг.

Стратегията на щатските имиджмейкъри, поканени от Кирил Петков и Асен Василев, била изградена на базата на негативизъм и омаскаряване на противника.

колаж: Фейсбук

Затова първо излязоха билбордове с обидни човешкото достойнство карикатури на основните противници на ПП-ДБ, след това из страната плъзнаха въпросните билбордове, на които Борисов категорично реагира, а днес в “Политико” излезе и поръчкова статия от приближен до Кирил Петков журналист, уронваща престижа на България, на ГЕРБ и на ДПС и персонално – на лидерите на тези две партии.

Тъй като социологическите данни са безмилостни и единодушни, че трендът за “Промяната” е надолу, ПП-ДБ изграждат кампанията си върху резерва от негласуващи, като се опитват да разбият тяхната апатия, отчаяние, песимизъм, гражданска пасивност със скандални ходове.

От щаба на ПП-ДБ залагат на карикатури, мемета и негативизъм, но е спорно дали забавният подход и черният пиар ще ги реабилитира и ще върне симпатиите, които загубиха – все пак те управляваха 11 месаца заедно с тези, над които днес грозно се надсмиват.

Всичко около ПП-ДБ и предизборната им кампания е толкова нелогично, че дори пиари, които отчетливо подкрепяха ПП-ДБ, изпаднаха в шок от хаотичните действия на пиарския екип на ПП-ДБ.

Дотук няма индикации, че стратегията за омаскаряване на доскорошните партньори на ПП-ДБ сработва, тъй като прогнозите за ниска избирателна активност са все така плътни, а рейтингът на “Промяната” се срива. За да спрат негативния тренд на ПП-ДБ има трябва вълна, а такава засега не се забелязва.

Точно обратното – ПП-ДБ понасят удари за морал, почтеност, прозрачност в резултат на изтеклите записи, които тотално ги дискредитират.

За да тушират тези скандали американците съветвали щаба на ПП-ДБ да се заложи на персоналното омаскаряване на водещите лица на ГЕРБ и ДПС.

По информация на Епицентър. бг в момента трескаво се търсят компрометиращи материали за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и екипа му, както и за лидера на ДПС Делян Пеевски.

Междувременно “Продължаваме промяната – Демократична България” обжалва решението на ЦИК, което указва билбордовете с ликовете на Денков, Борисов и Пеевски да бъдат свалени, пред Върховния административен съд, който трябва да се произнесе по казуса.

В жалбата на ГЕРБ до ЦИК бе посочено, че на билбордовете е използван ликът на Бойко Борисов без негово знание и съгласие, с което се уронва престижът му, а това е в нарушение на добрите нрави.

В решението си ЦИК се съгласява с този довод и аргументира становището си с позоваване на с чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс за “добрите нрави, честта и доброто име” и тезата за наличен призив за неподкрепа на другите двама кандидати – председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Съгласно решението областните управители на София и Пловдив трябва да свалят билбордовете, след което ЦИК ще наложи глоба на бившия премиер Николай Денков.

Във вторник (28 май) на редовния брифинг на изборната комисия говорителят ѝ Росица Матева обяви, че глобата ще бъде в размер до 5 000 лева.

Няколко часа по-късно “Продължаваме промяната – Демократична България” реши да обжалва решението на ЦИК за сваляне на билбордовете с Бойко Борисов и Делян Пеевски.

В мотивите на жалбата се посочва, че решението на ЦИК е незаконно и необосновано и нарушава правото на свободно изразяване.

В жалбата се посочва още, че в решението на комисарите не става ясно как са засегнати добрите нрави със съдържанието на агитационния материал, както и че не използването на понятието “добри нрави” следва да отговаря на тълкувателните решения на Върховния касационен съд.

В нея пише още, че въпросът “Какъв искате да бъде вашият премиер?” говори, че тримата са кандидати за поста министър-председател, което според обединението не би могло да бъде окачествено като нарушение на добрите нрави, тъй като и Борисов, и Пеевски са декларирали, че са подходящи за поста.

“Продължаваме промяната – Демократична България” виждат като проблематично и решението на ЦИК да санкционира Николай Денков с допускането, че той е извършител на нарушението.

И докато се чака оканчателното решение на ВАС в ЦИК постъпват сигнали, че идентични агитационни материали са поставени в различни части на страната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts