| | |

На един хвърлей от нас: Най-голямата въздушна база на НАТО

В Румъния военновъздушната база Михай Когълничану (МК) носи името си от близкото село в чест на либерален политик от ХIХ век. Сега това място се превръща в най-голямата база на НАТО в Европа, която надминава дори Рамщайн, който се намира в Германия, пише BBC, цитирана от “Фокус”.

В близко бъдеще в базата на МК ще се появи ескадрила от румънски самолети F-16, които наскоро бяха закупени от Норвегия, както и безпилотни самолети MQ-9 Reaper.

Заради това ще се появи военен лагер, чрез който ще се извършва ротация на армията, авиацията и военноморските сили на НАТО от 32 страни, се отбелязва в материала.

Базата се намира на 20 км от брега на Черно море, на 150 км от Варна, на 300 км от Одеса и на 400 км от окупирания Севастопол.

Базата на НАТО в Румъния Михай Когълничану

“Тук има много по-голямо присъствие на САЩ, много повече инфраструктура, жилища, хора и оборудване”, казва пилотът от ВВС на САЩ Чарли Тага.

Той отбеляза, че войната на Русия в Украйна е променила както зоните, над които лети пилотът, така и стратегическата позиция на мисията. Сега пилотите се придържат към 12-милна зона над румънски и български териториални води, „за да избегнат недоразумения и ескалация на ситуацията с руснаците“.

„Преди бяхме тук, за да възпираме всякаква руска агресия. Сега става въпрос повече за уверяването на други страни от НАТО, като Румъния, че сме тук и сме готови да защитаваме“, посочва Чарли Тага.

Пилотът отбелязва, че откакто е пристигнал тук, не е имало нито едно обаждане за прихващане на руски самолет, но такива са били наблюдавани по време на предишни мисии над Балтика.

“Те просто ще прелетят – това не противоречи на международното право, имат право на това. Но ние ще поставим нашия самолет до вражеския самолет. От гледна точка на позата това показва на руснаците…

Ние летим с въоръжени самолети, така че се изпраща ясен сигнал и ни се предоставя ценна разузнавателна информация, записваме серийните номера на самолетите и оръжията, които тези самолети носят”, допълва военният.

Би Би Си отбелязва, че въпреки факта, че самолетите на НАТО избягват ненужни сблъсъци с руснаците, инциденти все пак са възникнали над Черно море. Най-забележителното е, че през септември 2022 г. руски пилот не разбра командите за наземно управление и почти свали британски шпионски самолет с екипаж до 30 души.

Също през март 2023 г. руски изтребител Су-27 специално свали американски дрон MQ-9 Reaper, който летеше от Румъния над международни води.

Ежедневието в базата на МК, въпреки всичко това, е предимно спокойно. Пред офиса на командира на базата Николае Крету – в своя полупостоянен офис, Скот Делей от американската армия, планира логистиката за 1840 американски служители, които базата поддържа в момента.

Едно нещо, с което американските войници трудно могат да свикнат, казва Делей, е, че времето за доставка на артикули, поръчани по интернет, може да бъде седмици в Румъния, а не часове.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: МО на Румъния

Similar Posts