| | | | |

Управляващите направиха българските фирми, и българските граждани, заложници на своята правна и управленска немощ СНИМКИ

Младен Шишков, депутат от ГЕРБ написа в профила си във фейсбук следния пост: Няколко думи за снощните събития. Доста неща се казаха в дебата, но някои останаха недоизяснени, заради ограничението във времето. Част от колегите от регионалната комисия, не успяхме да се включим в дебата, поради липса на време. Това, което исках да разясня от трибуната е следното:

Свидетели сме, на поредният административен, управленски и правен абсурд.

Няколко пъти беше споменато, че имало някакъв заплетен възел, който народното събрание трябвало да разплете. Уважами сънародници – НЯМА НИКАКЪВ ВЪЗЕЛ! Има ситуация, в която братството на почтените се поставиха сами. И въпреки нелепите опити да се прехвърли отговорността на ГЕРБ, такава НЯМА!

Защо?
Защото незаконни договори – НЯМА!
Защото незаконно възлагане – НЯМА!
Защото незаконно строителство – НЯМА!

Относно законността на договорите, самият министър на регионалното развитие няколко пъти потвърди, че са напълно изрядни. Нито са незаконни, нито са нищожни, нито са унищожаеми – думи на министър Караджов.

Относно незаконното възлагане и незаконното строителство. Такива се установяват от българският съд. Незаконно строителство и незаконно възлагане от съда – НЯМА!

Толкова по мантрите на управляващите.
Абсурд в който сами се поставиха, породен от една ПОЛИТИЧЕСКА, а не обществена поръчка!
Поръчка, целяща поредното очерняне на ГЕРБ, по време на последната предизборната кампания.

За какво става дума?
С идеята да се наклевети ГЕРБ по време на кампанията, служебният премиер свиква работна група, чиято единствена цел е да си измисли някакви пороци, в договорите за текущи ремонти на пътища.

След дълго умуване, и изсмукване на аргументи от пръстите, тази работна група излиза с доклад. Доклад изпълнен с противоречия.

Констатациите на работната група, чийто състав е неясен, е че договорите трябва да бъдат прекратени, тъй като са изчерпани лимитите по предвидените в тях ПРОГНОЗНИ стойности. Въпреки, че сроковете не са изтекли!
Тези констатации са въпреки изричните клаузи в договорите, че цитираните лимити могат да бъдат надхвърляни, защото се касае за ПРОГНОЗНИ, а не за ПРЕДЕЛНИ стойности. А самите договори са преминали през всякакъв вид контрол.

И сега следват абсурдите. Независимо, че мотивите за прекратяване са надхвърлени стойности, работната група предлага договорите да бъдат прекратени частично! Това се и случва. Министър Комитова подписва частично прекратяване на договорите, по взаимно съгласие. Защото друго основание не успяват да измислят. Доброзорно. За дейностите, които предвиждат да бъдат изпълнявани по частично прекратените договори, управляващите предлагат да бъдат осигурени ДОПЪЛНИТЕЛНИ средства, над уж надхвърлените лимити. Абсолютен, правен НОНСЕНС!

Настоящият министър на регионалното развитие, поставен в безизходна ситуация, в тупик, търси съдействие и помощ от Народното събрание, което да поправи кашата забъркана от служебното правителство, за да преподпише действащи договори. Макар и частично.

Но това, което ни се предложи като проект за решение, в трите си форми, не само че не поправя щетите, но забърква още по-голяма каша.

Защо?
Защото, на първо място Народното събрание не е страна по договора и няма никакво правно основание, да променя договорните отношения. Това, което иска министърът от нас, е изцяло в неговите правомощия, съгласно българското законодателство.

Второ. В проектите за решение, се предлагаше да бъдат изплатени едва половината, от извършените строителни дейности! Защо само половината? Може би, тук се крие отговорът на цялото това упражнение. Ясно се откроява желанието на финансовия министър, еднолично да решава коя фирма ще получи цялата заработена сума, и коя ще фалира. Страхотна промяна! Еднолична диктатура!
Впрочем, в решението е записано, че само фирмите, които произвеждат пътни знаци и маркировка, ще си получат всички изработени пари. Остава само да ги изпишат поименно в решението.

Трето. В решението беше записано, че народното събрание задължава министърът да спазва законите. Тотално, безумие! В решението пише – задължете министъра, да ремонтира пътищата, и да провежда необходимите процедури за това!?!

Четвърто. Предложи ни се, народното събрание да удължи действащите договори, които са уж порочни и с уж надхвърлени лимити! Пореден правен абсурд. Нещо повече, удължавайки договорите, ще бъде осигурено допълнително финансиране за тях – още по-надлимитно! Та нали това беше основанието да бъдат прекратени?! По този начин, вместо да се реши проблемът, ще се задълбочи още повече. Народното събрание няма никакво право по закон да взема подобни решения!

С тези свои действия, управляващите направиха българските фирми, и българските граждани, заложници на своята правна и управленска немощ!

Гласувах против цялото това безумие, защото тези правомощия са изцяло в ръцете на министъра. Но тъй като не успяха да се разберат кой министър ще разпределя баницата, се опитаха да прехвърлят отговорността на народното събрание. Не господа, отговорността не е на депутатите. Отговорността за това, в което въвлекохте държавата е изцяло ВАША!

И тъй като се направиха нелепи опити да ни обвинят за състоянието на в което се намират пътищата от една година, няколко думи по отношение на направеното от ГЕРБ.
-375 км нови магистрали!
-50 км нови скоростни пътища!
-70 км нови първокласни пътища!
-Над 3000 километра, ремонтирани и рехабилитирани пътища, включително, и второкласни, и третокласни, само за последните четири години.

Това са една трета от лошите пътища в страната. Ако през годините на прехода, всички управляващи бяха направили по толкова, сега българските пътища щяха да бъдат в перфектно състояние!

За сметка на това, за една година от братството на почтените получаваме:
-Липса на зимна поддръжка
-Разбити пътища и магистрали
-Изкривени мантинели
-Опакована в ЧЕРВЕНА ЛЕНТА пътна инфраструктура.
-Недовършени обекти
-Фалирали български фирми
-Неизплатени заплати на българските работници.

снимка Фейсбук
снимка Фейсбук
снимка фейсбук
снимка фейсбук
снимка фейсбук
снимка фейсбук
снимка фейсбук

Similar Posts