| | | | |

Журналист: Всеки, който иска да говори с Путин, трябва две седмици да бъде в карантина

Андрей Захаров е журналист в руската секция на Би Би Си. Роден е в Санкт Петербург, а през 2016 г. се мести в Москва.

Разследванията му се простират от теми, свързани с личния свят на президента Владимир Путин до руските фабрики за дезинформация. Той е автор и на материала за предполагаемата тайна дъщеря на руския държавен глава. Два пъти е носител на наградата на редакционния съвет на медията за разследване на дейността на фабриката за тролове. Заради разследванията си в Русия официално е включен в списъка на чуждестранните агенти. Затова в края на миналата година решава да напусне страната. От няколко месеца живее в Лондон, откъдето продължава своята журналистическа дейност.

“Наричат ме чуждестранен агент, защото това беше направено срещу повече журналисти и по-малко активисти. Официално сме включени в този списък с мотива, че получаваме пари от други държави и извършваме някаква политическа дейност. Но по принцип сме там, защото сме журналисти, в списъка има и медии. Това е нещо като форма на репресия, враг на народа”, посочва Захаров пред Нова тв.

Журналистът разказва, че допреди няколко години разследванията срещу Путин не са били нещо толкова опасно и всички са работили от Русия. Ситуацията обаче се променя след отравянето на опозиционера Алексей Навални.

“След като той беше изпратен в затвора, репресиите започнаха. Тогава смятахме, че това е заради изборите за парламент”, подчертава той.

Според Захаров вкарването на Навални в затвора и обявяването на журналисти за чуждестранни агенти е било подготовка за войната.

“Сега не мисля, че някой може да стои в Русия и да прави тези разследвания, които ние преди. Всички известни разследващи журналисти избягаха от страната преди войната. Би Би Си, където аз работя и направих разследването за дъщерята на Путин, вече е нежелана организация. Това означава, че ако ти работиш в тази организация, може да бъдеш изпратен в затвора”, обяснява журналистът.

Ситуацията в момента покрай войната в Украйна и санкциите за Русия Захаров определя като “уникална ситуация в историята” на страната и света.

“Сега има война, има човек с ядрено копче. Този човек, откакто започна пандемията, всеки, който иска да говори с него, дори тези от неговия кръг, трябва две седмици да бъдат в карантина. Вижте разговорите му с Макрон и Шолц – стои на 15 метра от тях. Той стои в резиденцията си, сега може би, е в бункера си, общува само с адютанти, които не са виждали семействата си от две години. Информацията си получава от ФСБ”, коментира той.

Захаров цитира циркулираща хипотеза, според която Владимир Путин е вярвал, че в Украйна няма да има война, а украинците ще бъдат щастливи и ще посрещнат руснаците с усмивки.

“Смятаме, че тази информация му е давана от ФСБ или другите служби и той наистина е вярвал и гледайки по телевизията, осем години след Крим, че украинците ще посрещнат руските войници с усмивки и затова няма да има война. Може би ФСБ му е давала информацията, която е искал да чуе”, добави той.

Similar Posts