| | | |

Все още няма обвинение срещу Бойко Борисов (подробности)

Все още няма повдигнато обвинение срещу Бойко Борисов, се разбра преди минути.

Лидерът на ГЕРБ прекара нощта в ареста на Главна дирекция “Национална полиция”. Около 1.30 ч. тази нощ адвокатът му Менко Менков заяви пред журналисти, че бившият премиер е задържан по сигнал за изнудване, а Европейската прокуратура не участва в акцията.

“Няма и не може да има повдигнато обвинение, тъй като обвинение може да се повдигне само след писмено потвърждение от прокурор”, обясни юристът, който беше в сградата на ГДНП, където бе отведен снощи Борисов.

Менко Менков каза, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение “Боец”. Адвокатът уточни, че проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава обяснения, а, по думите му, сигналът е на базата на разпечатка от медиите.

Преписката, по която полицията извършва проверка, не е депозирана и не е докладвана на прокуратурата, каза Менков. По думите му първото действие по разследването е било разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството му на свидетел вчера и това е единственото действие по разследването, извършено до този момент, преди претърсванията в дома на Борисов.

“Кирил Петков е разпитан в качеството си на свидетел днес. Не съм запознат с никакви материали, освен с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой друг, освен Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването”, каза Менков.

Той информира, че бившият министър на финансите Владислав Горанов също е задържан, както и Севдалина Арнаудова.

За нито едно от претърсванията няма предварително разрешение на съда, полицейските органи ги извършват при т.нар. условия на неотложност и са длъжни до 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания, коментира Менков. Той смята, че изобщо не може да се говори за никаква неотложност, при положение, че проверката тече вече три месеца.

Similar Posts