| | |

ФБР засича нарастващ интерес на руски хакери към американски енергийни компании

ФБР предупреждава, че след началото на войната на Русия срещу Украйна е забелязало засилен интерес на руски хакери към енергийните компании, макар да няма индикации, че се планира конкретна кибератака, съобщи Асошиейтед прес.

В препоръки на ФБР, получени от АП, се казва, че руски хакери са сканирали за уязвимости поне пет енергийни компании и поне 18 други компании в сектори, включително отбранителната индустриална база и финансовите услуги. В консултацията не се посочва нито една от компаниите.

Сканирането на мрежата за пропуски или уязвимости е често срещано явление и не означава, че предстои атака, въпреки че понякога тази дейност може да бъде предвестник на такава. Все пак предупреждението на ФБР подчертава повишената загриженост на администрацията на Байдън за киберсигурността поради войната на Русия с Украйна.

В понеделник Белият дом съобщи, че има разузнавателни данни, които показват, че Русия обмисля да предприеме кибератаки срещу критичната инфраструктура в САЩ. Ан Нойбъргър, заместник-съветник на Белия дом по националната сигурност за кибернетичните и нововъзникващите технологии, изрази на брифинг в Белия дом разочарование, че някои структури от критичната инфраструктура не са успели да отстранят известни софтуерни недостатъци, които биха могли да бъдат използвани от руски хакери.

В препоръките на ФБР се споделят 140 интернет протоколни или IP адреса, за които се казва, че преди това са били свързани със сканиране на критична инфраструктура в САЩ поне от март 2021 г. насам. Това сканиране се е увеличило от началото на войната миналия месец, се казва в предупреждението, “водещо до по-голяма възможност за бъдещи прониквания”.

Анатоли Стайков/ Факти

Similar Posts