| |

Турски командоси обезвредиха мината в Черно море, нова е видяна край Румъния

Обезвредена е мината, открита тази сутрин в Черно море, близо до границата с България. Операцията е извършена от командоси от подводната охрана на Турция. Това съобщи турското министерство на националната отбрана, цитирано от държавната телевизия ТРТ-Хабер и БТА.

“Екипите на подводната охрана (SAS) на военноморските сили на Турция обезвредиха откритата днес мина край бреговете на град Инеада”, се казва в съобщението на министерството на отбраната.

“По данни на Морския спасителен координационен център – Варна, е получена информация от Турския спасителен център, че турски кораб “ТОМРИЗ-А” е подал сигнал за забелязана мина около 06.00 часа (българско време), на около 37 морски мили изток – югоизток от нос Галата. Военноморските сили ще обследват района с вертолет, като при необходимост ще бъде изпратен кораб със специална група за последващо унищожаване на мината”, съобщиха и нашето министерството на отбраната.

Мината бе открита тази сутрин във водите край градчето Инеада, разположено на брега на Черно море, на няколко километра южно от устието на река Резовска при границата с България.

В събота властите в Турция затвориха за движение Босфора в продължение на няколко часа, след като обект, наподобяващ мина, беше забелязан в района на пролива. На него са се натъкнали рибари в района Саръйер-Гарипче в Истанбул.

Също така морска мина е открита от рибар в близост до румънското крайбрежие на около 70 километра от нос Мидия в Черно море. Кораб на румънските военноморски сили се е отправил към мястото, за да проучи ситуацията, съобщава “Романиа Джърнъл”.

“Миночистачът “Вицеадмирал Константин Белеску”, с група водолази за разминиране на борда изпълняват мисия за проучване и намеса в морски район, разположен на разстояние около 39 морски мили (70-72 км), край бреговете на Черно море, срещу нос Мидия, където е съобщено за дрейфуваща морска мина”, съобщиха от Министерството на националната отбрана на Румъния.

Мината е била забелязана тази сутрин от румънския риболовен кораб “Олимпус 1”, чийто командир е информирал румънските власти по официалните канали около 8:10 ч.

Similar Posts