| | |

Ангел Найденов: Не съм чул разумен аргумент защо не даваме военна помощ на Украйна. Митрофанова да се изгони

„Въоръжаването на Украйна от страна на Запада е особено важно и поставя остро въпроса пред България. Защо повече от 30 държави оказаха военна помощ и нямаха притеснения, че стават част от войната? Защо единствено и само България има притеснение, че ще стане част от войната?“

Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов пред БНТ.

По думите му когато се разсъждава за оказването на военно-техническа помощ на Украйна, трябва да се попита какви са обстоятелствата против оказването на такава помощ. Според бившият военен министър не би подкрепил предоставянето на тежки въоръжени системи, платформи и изтребители на Украйна, но не вижда каквато и да е причина защо да не предоставим средства, които могат да послужат за отбрана и защита на украинското население.

Надейнов обяви и че подкрепя закупуването на още 8 изтребители F-16. Според него страната ни може да се постигне разумен срок за тяхното изплащане.

Според бившия военен министър руският посланик у нас Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата.

Той смята, че е малко вероятно да се постигне съгласие и примирие, при положение, че продължават бойните действия.

„Основните въпроси, които остават нерешени са: статутът на Донбас и няма готов списък с държави гаранти, които да са готови да гарантират сигурността на украинската страна”, отбеляза бившият министър на отбраната.

Според него настъпва втората фаза на войната и това как ще протекат военните действия ще предопредели усилията за мир.

Найденов смята и че Русия не е постигнала основните си стратегически цели.

Първата цел пред руския президент Владимир Путин е Донбас, а втората е овладяване на Запорожието. Следващата голяма цел пред Русия е пълното овладяване на Азовското и Черноморското крайбрежие на Украйна, каза още той.

tribune.bg

снимка Архив

Similar Posts