| | | |

Задават се избори! БСП внесе искане за промяна на изборния закон

Връщане на хартиените бюлетини като алтернативен вариант за гласуване на машинния вот, предлага БСП с промени в Изборния кодекс, внесени днес в Народното събрание.

Всеки избирател сам да решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или на машина, предлагат вносителите на промените Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев.

Хартиената бюлетина отпадна с последните промени в Изборния кодекс и на изборите за 46-ото и настоящото 47-о народно събрание миналата година вотът бе само машинен в секциите с над 300 регистрирани гласоподаватели. В малките секции бяха запазени традиционните бюлетини.

БСП бе сред основните радетели за въвеждане на машинен вот. Изцяло машинното гласуване обаче бе посочено като една от причините не само за големия спад в избирателната активност, но и за ниския резултат на БСП на последните избори, когато партията остана четвърта политическа сила. Още тогава лидерката Корнелия Нинова обясни, че машините са уплашили част от електората на партията и поиска да се върше възможността за гласуване и с хартиена бюлетина.

Целта е създаване на равнопоставеност в правото на глас, както и на повишаване на избирателната активност, а оттам и на нивото на представителност на институциите, обясняват вносителите.

Те предлагат резултатите от хартиените бюлетини и машинния вот да бъдат сумирани и така да бъдат вписани в секционния протокол. Към него ще се прилага обаче и машинния протокол, както е било на последните два парламентарни вота.

Тъмните стаички, в които се гласуваше досега с бюлетини, обаче няма да бъдат връщани, а ще се направи параван, зад който всеки да упражни правото си на вот при запазване на тайната му.

Според червените няма да има проблем с въвеждането на хартиените бюлетини, защото по същите правила се е гласувало както на изборите за 45-о НС през април миналата година, така и на тези за Европарламент през 2019 г. Затова изборната администрация щяла да се справи.

Червените обясняват, че промяната няма да доведе до допълнителни разходи, тъй като и по сега действащия Изборен кодекс се отпечатват хартиени бюлетини във всяка от близо 11-те хиляди секции, за да може да се осъществи вот в случай на проблеми с машината.

Връщане на хартиените бюлетини поиска и ГЕРБ. “Преди Народното събрание да се разпусне трябва да върне гласуването с хартиени бюлетини. След това можем да отиваме на избори”, каза по-рано днес в Русе шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Източник: 24chasa.bg

снимка Архив

Similar Posts