| | | | |

Извънредно от Франция! Ето кой е новият президент

Изборите се проведоха при най-ниската избирателна активност от 1969 насам от 72%, което показа недоволство от двата кандидата.

Макрон спечели балотажа на президентските избори във Франция, съобщи Ройтерс. Според предварителните резултати настоящият държавен глава взема 58,2% от гласовете, докато неговият опонент крайнодясната Марин Льо Пен получава 41,8.

С победата Макрон стана първият френски президент, който е преизбран след Жак Ширак през 2002 г. Така той остава в Елисейския дворец още 5 години до 2027 г.

Сега обаче френският лидер е изправен пред труден втори мандат, без гратисния период, на който се радваше след първата си победа, и вероятни протести срещу плана му да продължи реформите в полза на бизнеса, включително повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години. Първото голямо предизвикателство за него ще бъде и да спечели парламентарните избори през юни, за да си осигури мнозинство за изпълнение на програмите си.

На френския президент се пада и тежката задача да опита да разреши конфликта в Украйна, тъй като след оттеглянето на Ангела Меркел, мнозина считат, че именно Макрон е новият лидер на Европа.

Битката за президентския пост между Еманюел Макрон и Марин льо Пен бе повторение на последния изборен цикъл през 2017 г., когато същите двама кандидати се изправиха един срещу друг на втория тур. Тогава Макрон взе 66% от гласовете и пак спечели.

Избирателната активност на втория тур на президентските избори във Франция днес пък достигна 63,2%, което е рекордно ниско. Около 28% са били гласоподавателите, които се въздържали да пуснат бюлетината. Това е най-високият процент на негласували на балотаж за президент на Франция от 1969 г. насам, според агенция АФП. Това отразява апатията на много французи към тези избори, въпреки, че и двамата кандидати бяха много популярни, отбелязват експерти.

Подкрепата за Еманюел Макрон на балотажа идва от районите около Париж и други големи градове. Той има силно представяне и в северозападната част на страната. Междувременно гласувалите за Марин льо Пен са предимно от североизточната част със значителна допълнителна подкрепа в селските и земеделските общности във Франция.

lupa.bg/

снимки Архив

Similar Posts