| | | | |

Попиляха го: С кого се срещна Кирил Петков във Вашингтон и с кого не се срещна

Кирил Петков, Лена Бориславова, министърът на енергетиката Александър Николов и на отбраната Драгомир Заков отидоха на посещение в САЩ. Вместо обаче да се видят с високопоставени служители, родната делегация се среща на ниво отговарящо за зам.-министри. И съвсем естествено мрежата ги попиля от подигравки. Ето какво написа юриста Димитър Стоянов по повод посещението:

С кого се срещна Кирил Петков във Вашингон?

С Амос Хохщайн (съветник по енергийни въпроси), Джим О’Браян (координатор санкции), Виктория Нюланд (заместник държавен секретар), Джейк Съливан (съветник по национална сигурност).

С кого НЕ СЕ срещна Кирил Петков във Вашингтон?

С Джо Байдън (президент на САЩ), с Камала Харис (вицепрезидент на САЩ), с Антъни Блинкен (държавен секретар на САЩ), с Джанет Йелън (министър на финансите), с Лойд Остин (министър на отбраната), с Дженифър Гренхолм (министър на енергетиката). И така нататък, и така нататък…

Начинът, по който приемащата страна при едно такова посещение подходи към теб, е изключително показателен за цялото политическо отношение към собственото ти управление.

В този ред на мисли след като си подписал меморандум с Gemcorp, отказал си военна помощ на Украйна, заместникът ти нарича Русия “приятелска държава”, твои депутати не подкрепят санкциите срещу Руската федерация, отказал си присъствието на съюзнически контингент по линия на НАТО и си си затворил очите пред това, че например съюзнически пилоти са били буквално изнудвани да споделят информация за изтребителите F-35, няма как да очакваш по-различно отношение.

Съединените щати просто нямат доверие към правителството на Кирил Петков. И отношението към него не е като към надежден съюзник в една от най-тежките ситуации в световната политика от началото на Втората световна война насам.

И това е абсолютно показателно от отношението, което получи Кирил Петков във Вашингтон, и от вниманието, с което беше удостоен.

От фейсбук профила на Димитър Стоянов, юрист

снимка МС

Similar Posts