| | | |

Дмитрий Медведев със заплахи и ултиматуми към Украйна

Украйна, под влиянието на Запада, се отдалечи от реалистичните позиции в преговорите с Руската федерация и преустанови диалога, което води до намаляване на шансовете за дипломатическо уреждане на конфликта.

Това заяви зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

“Шансовете, за съжаление, не се подобряват, а се влошават”, казва Медведев в интервю за телевизия “Ал Джазира“, внушавайки, че вината за това е на Киев.

Той предупреждава, че Украйна я очакват още жертви и разрушения и че “Украйна може да загуби допълнителни територии”.

“В крайна сметка отказът да се съгласи, заплашва Украйна от загубата на националния суверенитет”, заявява в интервюто Медведев.

Пред “Ал Джазира” човекът на Москва призовава “да се признават реалностите: както териториалните реалности (това, което се случи с Крим, това, което се случи с Донбас), така и реалностите, свързани с участието в международни организации, включително военни блокове”.

С ултимативен тон Медведев заявява, че Украйна трябва да се откаже от бъдещо членство в НАТО, да води неутрална политика и да извърши частична демилитаризация, както “и да се осъществят редица други важни според нас неща”, но какви са те – руският политик не назовава, но за които можем да сме сигурни, че те са изцяло свързани с интересите на Кремъл и незачитане на сувуренитета на Украйна.

Бившия президент и премиер на Русия коментира и намерението на Швеция и Финландия да влязат в НАТО, подчертавайки, че Москва оценява това като “по-малка заплаха” за своята сигурност, отколкото евентуално присъединяване на Украйна към алианса. Като аргументи той посочва факта, че Русия няма “териториални проблеми” с двете скандинавски държави, а “ситуацията е различна по отношение на Украйна”.

“Крим е неразделна част от Русия, но Украйна и редица други държави не признават това”, казва Медведеви уточнява: “И ако Украйна попадне в блок, който е агресивно настроен спрямо нас, който има ядрен потенциал, то това, може да провокира най-известните представители на украинския естаблишмънт, елита и просто националистите да извършат нападение по отношение на Крим. А това ще доведе до пряк конфликт между НАТО и Руската федерация”, казва вторият човек в руския Съвет за сигурност.

снимка Архив

Similar Posts