| | | |

Освободеният областен на София кацна шеф във ВМЗ-Сопот

Освободеният в сряда областен управител на София Иван Иванов кацна шеф във ВМЗ-Сопот, след като вицепремиерката Корнелия Нинова освободи чрез Държавната консолидационна компания цялото ръководство на военния завод. На брифинг тя обяви, че е разкрила, абсолютно случайно, незаконни сделки на досегашните директори, включително с имущество.

Камен Шаралиев, който бе зам.-кмет на Сопот и член на Движение “България на гражданите” на Меглена Кунева, също е избран за шеф във ВМЗ. Там е и Мариян Йовчев – някогашен кадър на ексвоенния министър Веселин Близнаков, назначен по време на тройната коалиция в ТЕРЕМ.

„ВМЗ-Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3,107 млн. лева. Но този борд, който управлява сега, за първото тримесечие на 2022 г. реализира загуба в размер на 1,640 млн. лв. Само за три месеца от печалба над 3 млн. се стига до загуба от 1 млн.”, подчерта тя.

Нинова цитира данни от доклад на одитори, според който се забелязва увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021 г. Те се увеличават с 21 млн.

„Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета до 30 април 2022 г. Въпреки неколкократните писма, които ръководството на ДКК изпраща до ВМЗ – Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент”, обясни още министърът.

Тя е категорична, че няма да бъде позволено държавните дружества да се „разпарчетосват” и продават. „Ръководството на ВМЗ-Сопот, зад гърба на принципала – ДКК, и моя – като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба. Взехме мерки и я спряхме веднага. Ръководството започва да разпродава обособени части”, каза още Нинова.

Similar Posts