| | | |

В момента Слави чува за себе си същите неистини, които самият той страстно твърдеше за предишното правителство.

от фейсбук профила на Любен Дилов – син, депутат

На петдесетия ден след Пасха, внезапно над главите на Христовите ученици, които се били събрали заедно с Божията майка, за да почетат спомена за последната псахлна вечеря с Иисус, се появили огнени езици. И апостолите започнали да славят Бога на всякакви езици, каквито дотогава не знаели и не подозирали, че могат да говорят на тях.

Апостол Петър произнесъл първата християнска проповед и денят се приема рожден за Христовата църква, защото нейните първи проповедници били обладани от Светия дух, който не ги напуснал до края на земните им дни. А ги вдъхновил с кураж и дръзновение да проповядват Божието слово по света.

Днешната българска политическа петдесетница е доста по-различна.

Над главите на Слави Трифоновите апостоли внезапно се появиха гневните пламъци на разобличението. Те заговориха с езика на дълго премълчаваните от тях истини, а светата управленска троица – Киро, Асен и Лена – започнаха да лъжат още повече и още по-настървено, което до този момент се считаше невъзможно.

Вече дори и децата се научиха да разбират кога премиерът ни лъже. Мърдат му устните. В това отношение не се случва нищо ново. Новото е невероятната страст, с която определени среди и най-вече медии се нахвърлиха върху Слави, за да обяснят неговото решение да изтегли министрите си.

Санитарна фирма на Капитан Андреево, Русия и КГБ – разбира се, Ахмед Доган, Бойко Борисов, Орлин Алексиев… това е коктейлът от предлаганите обяснения. И никъде, ама напълно никъде нито една медия не се зае да изследва основното обяснение на Слави. А именно: той просто не иска повече да е част от едно некадърно управление, незачитащо нито партньори, нито опоненти.

Много ли доказателство трябват, за да бъде обяснено това му твърдение?

Не е ли 47-то Обикновено народно събрание единственото в новата ни история, в което опозицията няма нито една парламентарна комисия? Има ли поне една работеща от т.нар. временни комисии, която да е сътворила нещо. Не казвам добро, или лошо.

Просто нещо!

Не е ли 99-то правителство на България най-некадърното досега, което в и без това сложната обстановка, забърква каша след каша? Не е ли първото правителство, което успя да похарчи огромни средства неясно за какво и да тегли постоянно заеми, надхвърлящи 10 млрд. евро?

Има ли криза, с която да са се справили що-годе прилично?

Антиинфлационните им мерки ли, овладяването на ценовата криза в енергетиката ли, обяснението пред европейските ни партньори на нашата позиция за Северна Македония ли, проблемите на украинските бежанци ли решиха?

Има ли българското правителството ясна и категорична позиция относно военната помощ за Украйна? Какви са идеите на правителство за многострадалната съдебна реформа? Кое се промени към по-добро, освен че десетките хиляди сложни дела срещу организираната престъпност в специализираните съд и прокуратура са захвърлени неясно къде?

Колко доказателства трябват, за да стане ясно, че Продължаваме промяната не зачитат не само опонентите си, но и т.нар. си партньори.

Колко пъти бяха внесени ключови решения и назначения напълно изненадващо за останалите партньори в коалицията. Като започнем от ареста на Борисов и свършим с внасянето на актуализацията на бюджета този четвъртък…

Но аз нямам никакво желание да защитавам Слави.

Той сърба това, което си е надробил. В момента чува за себе си същите неистини, които самият той страстно твърдеше за предишното правителство. Беше антисистемен играч, а стана част от системата и то в най-уродливата ѝ форма – на взаимно оплюване и омраза. Вече чу, че работи лично за Путин в малкото си свободно време, когато не работи лично за Доган и Борисов.

На Петдесетница, опазил ме Бог да правя аналогии с Христовите апостоли и тяхното мъченичество, най-малкото защото мъченичеството на Слави и неговите апостоли тепърва започват. Той вече е обвинен за всичко ужасно, за целия немокаетлък на некадърните му партньори, за това, че България няма да се бори с корупцията, ще се забави изпълнението на условията за Еврозоната, няма да си получи парите по плана за възстановяване и устойчивост…

С две думи на страстната българска Петдесетница, Слави може би трябва да си даде сметка, че с политиката не му се получи много добре. Може би да опита да основе църква?!

Similar Posts