| | | |

Окончателно: “Демократична България” и “Продължаваме промяната” отиват самостоятелно на изборите

“Демократична България” и “Продължаваме промяната” най-вероятно отиват на изборите поотделно, заяви пред бТВ зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

снимка Кадър

Тя разясни, че според Изборния кодекс след регистрацията в ЦИК могат да се обединяват само партии, но не и коалиции, каквито са както “Продължаваме промяната” (с мандатоносители СЕК и ВОЛТ), така и “Демократична България” (“Да, България”, ДСБ и “Зелено движение”).

“Днес изтече срокът за регистрация на всички партии и коалиции. От днес до 27-ми август регистрирана в ЦИК коалиция може да заяви в ЦИК промени в състава на коалицията. Друг вариант на регистрация не може да има.

Само в регистрирана коалиция могат да се включат или напуснат партии. Те са регистрирани като коалиции”, посочи тя.

Матева съобщи още, че 24 партии и 7 коалиции са подали документи за регистрация на изборите за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

24 партии и 7 коалиции подадоха документи за участие в изборите, заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева в ефира на БТВ.

Срокът за това изтече в 17 ч на 17 август.

Важно е една партия да има 2500 валидни подписи на избиратели, за да бъде регистрирана за вота, подчертава зам.-председателят на ЦИК. Затова и изборните надзорници проверяват представените от партиите подписи до това число – 2500.

„В почти всяка подписка на партиите за регистрация за изборите има „мъртви души“. Важното е валидните подписи да са над 2500. Това изисква Изборният кодекс“, повтори говорителят на ЦИК.

„Ако подписите не са достатъчни, регистрацията на партия или коалиция ще бъде заличена“, допълни тя.

Относно въпросителната около обединяването на коалициите „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ Матева коментира:

„Те са регистрирани като коалиции. Имат достатъчно юристи, които ще вземат решението как ще участват в изборите. Законът дава възможност само за промяна в състава на регистрирана коалиция. Срокът за това е 27 август“.

На изборите на 2 октомври ще се гласува със същия софтуер както миналата година. Няма да се прави промяна в софтуера. Няма да има нов софтуер, категорична е тя. Просто трябва да се въведат новите партии и листи, уточни Матева.

„Не би трябвало да се случи каквото и да било с машините. Те нямат връзка с интернет. Софтуерът се инсталира машина по машина в склада. Всяко отделение се запечатва, всяка машина се запечатва в куфар с пломба при транспортирането. Самото устройство също е пломбирано и се отваря само за смяна на хартията. За да се направи въздействие върху машините, то трябва да се направи върху всички устройства, защото те нямат връзка с интернет“, обясни говорителят на ЦИК.

Устройствата се съхраняват в частен склад. ЦИК определя със свое решение кой има достъп до тях, като списъкът се изпраща до МВР, допълни тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts