| | | |

НА ЖИВО: ГЕРБ огласи грандиозна измама в България, намесен е “Лукойл”, Борисов се изгаври с Петков

На пресконференция на ПП ГЕРБ излезе наяве измама с цените на горивата и стана ясно как българите плащат с 1 лев повече на литър.

В залата влезе Бойко Борисов, който реши да се пошегува с Кирил Петков.

Лидерът на ГЕРБ първо побутна с лакът Делян Добрев, като се обърна към него с думите “Не се бутай”, а след това се обърна към журналистите с “Можем ли да запишем отначало”.

“През всички години на управлението ни “Лукойл” е била под контрол на НАП, Агенция “Митници” и КЗК. Ето защо цената на горивата при по-висока цена на петрола в България се държаха на ниски нива спрямо сегашните, когато плащаме с 1 лв повече за бензин сравнено с м.г. при по-ниска цена на Брент”, каза Десислава Трифонова от ГЕРБ.

И добави: “За 2016 и 2017 г. са установени задължения в размер на 520 млн. на “Лукойл” и компанията си ги е признала. Това доказва, че компанията “Лукойл” не е била облагодетелствана от страна на ГЕРБ или че Борисов е водил политика с цел облагодетелстване на компанията”.

Делян Добрев пък от своя страна показа схема сравняваща цените на Урал и на Брент.

“Виждате – преди войната те са равни. Какво се случва от началото на войната – уралският нефт е 30-40% по-евтин от бренда.

Нас от началото на войната ни мамят с 1 лв на литър. Цените за горивата в България не паднаха, а точно обратното. Плащаме горива по 3.50 лв. Ето защо твърдим, че има 1 лев разлика, че и повече”, каза той.

Ние предлагаме решения, защото имаме развален механизъм на конкуренция

“ЛИТАСКО купува руските барели и ги дава за преработка в Нефтохим Бургас. Това е “Лукойл”. След това “Лукойл” пак ги връща на ЛИТАСКО и ЛИТАСКО продава на бензиностанциите по 3,50 лв. “Лукойл – Нефтохим” взима 10-15 ст. за да преработи тези горива”, обрисува той схемата.

“Държавата в лицето на БЕХ да конкурира Литанско. Ще купува руски барели, ще плаща 10-20 ст. на Лукойл-Нефтохим. БЕХ ще получи горивата и крайната себестойност ще е 2.50, а не 3.50 лв. Нарушаваме ли конкуренцията? Не”, каза той.

Въведохме мерки и контролни измервателни уреди по бензиностанциите. Тез мерки бяха отменени от правителството “Орешарски”.

Пак правителството на Бойко Борисов, второто, бе това, което въведе измервателни уреди с цел затягане на контрола.

В тази връзка “Лукойл” е била подложена в годините на системен контрол, както от страна на НАП, така и от “Агенция Митници”, а и от други органи като КЗК. Това е и причината цената на горивата, при по-висока цена на петрола на световните пазари, тя да се задържи на ниски нива в България.

Борисов изказа съболезнования на семействата и близките на загиналите в Бургас полицаи. След това той цитира изказванията на Дейвид Камерън и Виктор Орбан, които дойдоха на крака, за да видят границата на България с Турция.

“320 млн. лв. съм им оставил аз за външната граница. Ако не им стигат, да отидат да искат в ЕС, ще им дадат, колкото искат”, обяви лидерът на ГЕРБ и благодари на европейските лидери, които след срещата във Варна Турция пое ангажимент към целия ЕС да спира целия миграционен поток. За което пък аз и колегите издействахме милиарди евро.

“Тогава направихме така, че вътрешните ни министри и след това пост по пост всеки караул се знаеха по име. Всяка седмица се спираха или на Малко Търново или в Одрин. И спирахме още на границата миграционната вълна.

“И затова винаги съм благодарил и на ЕК и на Ердоган. Това го казвам, защото има връзка и със “Лукойл”. Странно защо първата среща на Петков и Василев е била точно с “Лукойл”. 3,5 млрд. лв. на година изтичат от джоба на българина”, негодува Борисов.

По думите му най-изгодното за Русия правителство е това на Кирил и Асен. “С техните манипулации едва ли не изглеждаха ястреби”, отсече той.

“Твърди се, че всеки трети снаряд в Украйна е български. Кого лъжем тогава с това, което беше прието, че няма да продаваме оръжие на Украйна? За да има посредници.

Защо казахме, че ще им поправяме военна техника? Аз не съм чул да са ни пратили нещо да ремонтираме до този момент. Защо поискахме дерогация за руския петрол”, попита лидерът на ГЕРБ.

“Нека нашата рафинерия да работи, нека работят фирмите. Имаме дерогация. Защо България не се възползва от това, а само частниците се възползват. Вече трети ден ги питам чрез вас къде да отидем да подпишем проектозакона за 100% диверсификация от “Газпром”. Да подпишем същото и за “Лукойл”, поиска Борисов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts