| | | |

НА ЖИВО Урсула фон дер Лайен: Русия вади чипове от миялни и хладилници, за да поправя военните си машини

В тази решаваща година председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очертава в своя реч основните приоритети в работата на Комисията през следващите месеци и намеренията й за нови мерки за преодоляване на предизвикателствата в енергетиката и икономиката, пред които е изправен ЕС.

Пред членовете на Европейския парламент Фон дер Лайен отчита постигнатото през изминалата година и ще обяви плановете на Комисията за следващи действия в отговор на последиците от войната в Украйна, глобалната енергийна криза и други предизвикателства пред Европейския съюз.

Тази реч е знаково събитие в началото на всеки нов политически сезон в Европа от последните 12 години насам.

Тя има за цел да демонстрира отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС и допринася за изграждането на по-прозрачен и демократичен Съюз.

Заедно с речта си председателят на Комисията ще представи и писмо с намерения за законодателните инициативи, които предстоят през следващите седмици и месеци.

Никога досега този парламент не е дебатирал по състоянието на Съюза по време на война, която се води на европейска земя. Всички помним, че сутринта на 24 февруари Европа се събуди с нещо, което ни разтърси и показа колко страшно е лицето на злото и колко е брутална войната.

Целият континент се изправи и показа солидарност. Бежанците намериха подслон, нашите улици се изпълниха с украински знамена. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на речта за състоянието на Съюза.

Когато руските войски преминаха границата на Украйна, нашият отговор беше силен и единен, мисля, че можем да се гордеем с това. Ще имаме нужда от тази сила, защото времето пред нас няма да е лесно, подчерта още тя.

Това не е само война, която започнаха руснаците срещу Украйна, това е война за нашата енергия, за нашата икономика, за нашите ценности, това е война за нашето бъдеще.

Става въпрос за война на автокрацията срещу демокрацията. Имаме необходимия кураж и солидарност – Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят, заяви председателят на Европейската комисия.

“Издигнахме Европа отново. Времето пред нас няма да е лесно. Нека да бъдем много ясни – много неща са поставени на карта не само за Украйна, но и за целия свят. Поставени сме пред изпитание от страна на онези, които искат да ни видят разделени”, каза още Урсула фон дер Лайен.

По думите ѝ днес смелостта има име и това име е Украйна. Смелостта има и лице и това е лицето на украинските мъже и жени, които се изправиха пред руската агресия.

Урсула фон дер Лайен си спомни първите седмици след агресия, когато първата дама на Украйна – Олена Зеленска, събра родители на украински деца, убити от агресора.

„Стотици семейства, за които войната никога няма да свърши и за които животът никога няма да бъде същият. Видяхме първата дама, която се изправи пред една тиха тълпа от съкрушени майки и бащи и пуска балони в небето – по един за всяко загинало дете.

Невинните жертви на тази война ще живеят в нашите спомени“, каза Фон дер Лайен, обръщайки се към Олена Зеленска, която също е в Европейския парламент.

Тя се обърна към Олена Зеленска с думите:

„Скъпа Олена Зеленска, беше необходима изключителна сила, за да се устои на жестокостта на Путин. Вие намерихте този кураж, появи се нация от герои. Днес украинците са силни, защото цялата държава се бореше улица по улица, дом по дом.

Украйна е силна, защото хора като вашия съпруг – президентът Зеленски, се изправиха, поведоха съпротивата заедно с Вас и Вашите деца. Вие дадохте кураж на цялата нация.“

Фон дер Лайен беше категорична, че солидарността на Европа с Украйна няма да бъде разрушена.

„Финансовият сектор в Русия е на командно дишане“

¾ от банковия сектор на Русия е изключен от международното банкиране. Производството на автомобили спадна със 75% в сравнение с миналата година, а Аерофлот приземява самолети, защото няма резервни части. Руската войска вади чипове от миялни машини и хладилници, за да поправя своите военни машини, защото няма полупроводници.

Руската промишленост е в развалини“, каза Урсула фон дер Лайен.

„Кремъл е този, който направи това с руската икономика. Това е цената за политиката на Путин за унищожение. Искам да бъда много ясна – санкциите ще останат и в момента трябва да продължим по този начин, а не да се примиряваме“, категорична бе тя.

Дадохте кураж на цялата нация, дадохте глас на вашия народ, дадохте надежда на всички нас, искаме да благодарим на всички вас – слава на тази държава от украински герои, слава на Украйна!”, заяви тя.

Самата Олена Зеленска присъства на речта, а преди това евродепутатите в залата я аплодираха с крака.

Тя подчерта, че санкциите срещу Русия ще останат, а солидарността на Европа с Украйна няма да бъде разклатена.

До момента Европа е дала над 90 милиарда евро финансова помощ, без да се взема предвид военната помощ, допълни тя и изтъкна, че възстановяването на Украйна ще отнеме огромни ресурси.

“Украинските деца нямат класни стаи, в които да се върнат”, заяви председателят на ЕК.

Три четвърти от банковия сектор на Русия е изключен от международното банкиране, производството на автомобили спадна със 75% спрямо миналата година, “Аерофлот” приземява самолети, защото няма части, руската войска вади чипове от хладилници и перални, за да поправя военните си машини, защото няма полупроводници.

Руската промишленост е в развалини, изтъкна още Урсула. И допълни, че Кремъл е направил това с руската икономика.

“Това е цената на политиката на Путин за унищожение”, категорична беше председателят на Европейската комисия.

Фон дер Лайен се обърна към евродепутатите с думите, че има ценен урок за Европа от тази война.

“Трябваше да се вслушаме в онези, които познават Путин – в Анна Политковскоя, в руските журналисти, в нашите приятели в Украйна, Молдова и Грузия, в опозицията в Беларус, в балтийските народи, в Полша и Централна и Източна Европа. Те ни казваха, че Путин няма да спре.

Балтийските държави работиха много, за да са независими от Путин. Не знаеха, че това е свързано с разходи. Но зависимостта от Русия е на много по-голяма цена”, заяви тя и призова за диверсификация с доставчици от САЩ, Норвегия и т.н.

По думите ѝ миналата година руският газ е бил 40% от внасяния в Европа газ, а момента е 9%, но уточни, че Русия продължава да манипулира европейския енергиен пазар – те предпочитат да изгарят газа, отколкото да го пращат в Европа спрямо действащите договори.

Фон дер Лайен предложи ЕС да осигури 100 милиона евро за възстановяването на украинските училища, разрушени от руския обстрел, да отпадне роумингът с Украйна и страната да получи безпрепятствен достъп до европейския единен пазар.

Децата в Украйна ходят с по две чанти на училище, защото родителите не знаят дали ще ги видят отново, описа грозната картина на войната председателката на ЕК.

Ще включим Украйна в нашата зона за безплатен роуминг и ще работим да имаме безпроблемен достъп на украински стоки до единния пазар – нашият най-голям успех, заяви фон дер Лайен.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts