| | | |

Вместо благодарност: Цветанов скочи на Борисов. Ще гласува за ПП и повтаря лъжите им

Лидерът на “Републиканци за България” и бивш втори в ГЕРБ Цветан Цветанов намекна, че дава пълен кредит на доверие на “Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев и в интервю за “Еурактив” намеква, че може да даде гласа си на 2 октомври именно за тях.

А причината за изненадващия обрат в позициите на екс МВР шефа се корени в действията на ПП

по разкриването на тоталната липса на газова диверсификация у нас, лъснала със спирането на кранчето за синьо гориво от “Газпром” и нищожните суми, които България получава от транзитирането на газа през “Балкански поток”, построен именно по времето на Бойко-Борисовото управление.

Ето какво казва Цветанов:

“Различията ми с Борисов започнаха да се усещат много сериозно през 2015-2016 г. Той имаше много сериозна промяна. И това, което чувах пред него, и това, което чувах пред европейските ни партньори, имаше огромни различия, включително на геополитическо ниво.

И те станаха повод да напусна и да се оттегля от ГЕРБ. Нямаше как да продължа да работя в тази среда. С действията си, с изграждането на “Турски поток”, ние обслужихме чужди интереси.

И тук е въпросът – защо ЕК не проследи първоначалния замисъл и убежденията, които бяха направени, за да се прокара т.нар. Балкански газов хъб и Балкански поток, какви са всъщност целите и какво се случва.

Ние днес виждаме, че едностранното прекратяване от „Газпром“ на газа за България, ние нямаме никаква диверсификация за възможност за компенсиране на тези щети, които ни нанесе „Газпром“ като един сключен и изпълняващ се договор.

Много ясно трябва да се заяви, че правителството на Кирил Петков извади всичко това на показ и показа, че некоректна със спирането едностранно на газа, беше руската страна.

Но виждаме, че сегашното правителство започна да прави ходове, с които създава усещането у десния избирател, в демократичния човек, че има пак някакво задкулисно заиграване за прокарването и възстановяването на „Газпром“ като доставчик и правенето на дългосрочни договори за „Газпром“.

За „Газпром“ в момента е важно да има дългосрочни договори. При тях получаваш, не получаваш газ, трябва да платиш.

По същия начин ние се отказахме от тези 1,350 млрд. лв., защото това беше подписан договор за транзитното трасе и дали се получава или не, ние щяхме да си ги получим тези пари.

Но ние тези пари ги отказахме и инвестирахме над 3 млрд. лв. в изграждането на “Турски поток”. Истината за “Турски поток” никой от ЕК не я знае”.

И напомня, че под ръководството на Борисов –

-лидерът на ГЕРБ, заедно с вицето си Томислав Дончев и енергийната министърка по това време Теменужка Петкова, са се срещали в Русия с олигарсите от забранителните списъци Александър Воробьов и Александър Бабаков,

-за суперскоростното изграждане на “Турски поток” за над 3 милиарда лева на българските данъкоплатци. Наскоро стана ясно, че България е получила едва около 10 милиона лева за 1 година.

Асен Василев коментира пред медията ни малко след края на мандата си на “Дондуков” 1 като вицепремиер и финансов министър:

“Ако сте похарчили 3 милиарда за него, сметнете колко години по 10 милиона трябва да минат, за да ви се изплати този проект, без да слагаме лихвите по него. Отиваме на близо 300 години без лихвите…”.

“Републиканци за България” на Цветан Цветанов взе решение през лятото да не участва в изборите за Народно събрание на 2 октомври.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts