| | | | |

ВИДЕО Вижте как извеждат Десислава Иванчева за затвора

Шест години затвор получи бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева за корупция. Присъдата е окончателна. Тази сутрин тя била изведена от дома си, за да бъде откарана към затвора.

В своя профил във фейсбук, бившата кметица на Младост пусна клипче как униформените я отвеждат. Бебето остава на грижите на баба си засега.

На пет и четири години ефективно са осъдени нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров

Бившата кметица „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова, както и Петко Дюлгеров, окончателно са осъдени за искане и получаване на подкуп в размер на 75 000 евро.

Това е решил състав на Върховния касационен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Предстои присъдата да бъде публикувана на сайта на съда.

Тримата бяха задържани в центъра на София на 17 април 2018 г. като от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин.

Като кмет и заместник кмет на „Младост“, Иванчева и Петрова бяха обвинени, че са принудили Ваклин да им даде подкуп в замяна на издаването на строително разрешение.

Ролята на Петко Дюлгеров, който в миналото също е бил кмет на район „Младост“, е била на посредник.

Разследването беше едно от първите, които Специализираната прокуратура проведе по линия на противодействието на корупцията заедно с КПКОНПИ.

По това време ръководител на спецобвинението беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Арестът на Иванчева и Петрова, последван от задържането им в предварителния арест, доведоха до протести в тяхна защита и опит за натиск над държавното обвинение и съдебните състави, гледали наказателния процес.

Иванчева и Петрова до последно твърдяха, че са невинни и се обявиха за жертви на борбата с корупцията.

Случаят беше ползван и за аргумент при ликвидирането на органите на спецправосъдието, решението за което бе взето в предишния парламент.

В крайна сметка обаче – три съдебни инстанции – несъществуващите днес специализиран и апелативен специализиран съд, както и ВКС издадоха ефективни наказания на тримата за извършването на корупционно престъпление.

Разликата е в размера на наказанието, тъй като на първа инстанция Иванчева бе осъдена на 20 години лишаване от свобода, докато сега присъдата е намалена на 6 г., от която ще бъде приспаднат срокът на предварителния арест.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts