| | | |

Какво гласи основополагащият член 5 от договора на НАТО

Има голямо безпокойство, че ударите в Полша може да представляват нарушение на член 5 на НАТО, ако се установи, че става дума за руска атака.

За тези, които не са добре запознати с основополагащия договор на НАТО, член 5 е фокусиран върху колективната отбрана и е написан във време, когато алиансът е бил под заплаха от нападение от бившия Съветски съюз.

В сайта на НАТО пише следното:

Колективната защита означава, че атака срещу един съюзник се счита за атака срещу всички съюзници.

Първоначално идеята на договора е, че евентуална атака от страна на Съветския съюз срещу някоя от европейските страни членки или САЩ ще се третира като атака срещу самите САЩ, които имат най-голямата армия и могат да окажат най-ефективна военна помощ.

Договорът се позовава на чл. 51 от Устава на ООН, според който страните имат право на отбрана. Тази отбрана може да се осъществява както самостоятелно, така и колективно (с подкрепа от съюзни държави).

До такава атака обаче никога не се стига.

Член 5 е бил задействан само веднъж от НАТО, откакто беше подписан през 1949 г. Това стана ден след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. срещу сградите на Световния търговски център и Пентагона в САЩ.

За член 5 няма автоматичен процес на задействане. НАТО ще трябва да избере дали да го приложи.

В момента няма индикации, че това е вероятно да се случи, а и Полша все още разследва обстоятелствата зад експлозията.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts