| | | |

Йордан Цонев с важни новини за рафинерията на “Лукойл”

Ние обмисляме вариант държавата да влезе в оперативното управление на “Лукойл”, ако има нужда за това.

Ако се забрани износът, с продължаване на работата на рафинерията да осигурим евтино гориво на хората. Дали чрез с златната акция или чрез законодателен акт ще търсим такъв вариант.

Това заяви заместник-председателят на ДПС и на ПГ на партията Йордан Цонев на пресконференция в Народното събрание.

Той се позова на информация, че рафинерията на “Лукойл” в Италия е минала под опеката на държавата.

Наложеното е ембаргото върху руския петрол, влиза в сила от 5 декември, обясни политикът.

“Въпросът за износа, ние смятаме, че износът влиза в това ембарго. Но имаме питане, очакваме отговор на Европейската комисия (ЕК) дали това е така.

Направили сме законодателна инициатива, с която забраняваме износа на преработените продукти от руската рафинерия и очакваме това да се осъществи”, заяви Цонев.

“Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, това също влиза в нашите законодателни намерения, защото трябва да знаем точно какъв петрол и откъде идва, какви количества се преработват и накъде заминават”, категоричен бе той и допълни:

“По отношение на тези продукти, които не могат да се ползват в България, най-добре е държавата да има контрол върху този процес, т.е. и този проблем е в унисон с нашите намерения”.

Държавата да осъществи контрол върху пристанището в Росенец, за да знаем какъв петрол идва, каза още Цонев.

Нашите очаквания да се водят сериозни разговори. До този момент ние от ДПС не сме водили сме водили разговори в тази насока, подчерта заместник-председателят на ПГ на ДПС по повод факта, че в понеделник президентът Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ.

Очакваме ГЕРБ да се отнесе сериозно към темата, каза още Цонев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts