| | | |

НА ЖИВО Борисов: Коалицията “Лукойл” отказа горивата да поевтинеят с 1 лев

Коалицията “Лукойл” отказа горивата да поевтинеят с 1 лев

Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той включи в тази коалиция “Продължаваме промяната”, БСП, “Възраждане”, “Български възход”.

БСП, ПП, Възраждането и Възхода не подкрепиха да връщаме по 1 лев на българските потребители от нафтата и бензина А95, обясни Борисов.

Това са четирите проруски партии, които продължават да искат милиарди долари, които да изтичат през “Газпром” и неговите дъщерни фирми и “Лукойл” през неговите дъщерни фирми за войната, която Путин води в Украйна, заяви Бойко Борисов.

От другата страна е евроатлантическата коалиция ГЕРБ – СДС, ДБ, ДПС, подчерта Борисов.

А Делян Добрев посочи, че в същата група са и няколко депутати от “Промяната”, но не ключови – като Венко Сабрутев, които били против.

Борисов попита защо “Лукойл”, които са “изсмукали 2,1 милиарда от българския народ”, не си прехвърлят фирмите още тази година в България. А щели да го направят догодина.

“Миналата година “Лукойл” е работил с 50% руски петрол и 50% друг. Тезата, че не можем без руски петрол, издъхва. Тази година работят с него, защото е с 1 лв. на литър по-евтин. Но той не отива при българските потребители,а в швейцарски сметки”, поясни Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката.

снимка Кадър

“Ако приемем, че печалбата е 2,1 млрд. лв. на година – защо сега не ги дадат, а от догодина. Те тази година са се напечелили. 700 млн. лв. могат да дадат, който е 33% за облагане на сръхпечалбата”, попита Борисов.

Борисов попита защо “Лукойл”, които са “изсмукали 2,1 милиарда от българския народ”, не си прехвърлят фирмите още тази година в България. А щели да го направят догодина.

По-рано енергийната комисия не подкрепи 1 лв/л компенсация за бензина и дизела. “Не всичко е загубено! Борбата продължава в пленарна зала!”, закани се Делян Добрев в социалните мрежи.

На пресконференцията той показа познатата схема с кораба с барелите руски петрол, който купува Литаско, преработва го в Лукойл Нефтохим в Бургас на ишлеме и продава готовите горива на 3,50.

“Днес отхвърлиха да обложим с вноска Литаско, тя да отива във Фонда за енергийна сигурност. Там събираме ресурси, за да компенсираме тока. Така можеше да компенсираме горивата. И горивата да станат 2,50”, заяви Делян Добрев.

Текстът, предложен от ГЕРБ обаче бил подкрепен само ДБ и ДПС, но по един техен депутат липсвал и така не минал. Добрев обаче се спря на предложението на ДБ за Лукойл, което е минало с гласовете на ГЕРБ – за назначаването на особен управител “ако те решат да затворят предприятието да се назначи такъв от държавата, който да управлява”.

Според него е имало такъв в Италия и Австрия. “Не им го национализираме предприятието, слагаме директор и то да работи.

Този законопроект го приехме с няколко депутати от ПП, но Сабрутев гласува с БСП и “Български възход”. По нашия те гласуваха заедно “срещу”.

По закона на ДПС от миналата седмица, че не може да се изнасят преработените продукти от руски петрол “за” бяхме само ДПС, ГЕРБ и ДБ, а четирите партии в коалицията Лукойл бяха против”, обясни още бившият енергиен министър.

Ударно минаха два антикорупционни закона, посочи Борисов. Той имаше предвид законопроекти за реформа на КПКОНПИ, внесени от МС и от ПП.

снимка Кадър

Similar Posts