| | | |

Асен пусна опорките: Кабинет, който за всяко решение ще звъни на Борисов, ще бъде вреден за България

Обещахме на хората, които гласуваха за нас, че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ. Колкото и екзотично да звучи – спазваме си обещанията. Всеки един кабинет е политически. Експертен кабинет няма.

Основният проблем, който се прояви и преди да сме партия – едни протести срещу Бойко Борисов. Този проблем не е преодолян, недоверието не е преодоляно.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в ефира на БНТ.

Един кабинет, който за всяко важно решение трябва да звъни на Борисов, ще бъде вреден за България.

По повод предложеният за енергиен министър Драгомир Заков, Василев заяви:

„Той никога не е бил в ПП. Никога не е бил в органите на партията или член на партията. Той беше взет като експерт в нашия кабинет. Те са решили те да го вземат като експерт – няма проблем.

Най-вероятно по линията на това, че е бил посланик на НАТО. Ние го извикахме когато имахме нужда от нов министър на отбраната.“

„Предлагаме ясна, честна, открита политика и смяна на модела, който ни докара да сме най-бедни в ЕС, да имаме най-големите неравенства. Идват местни избори – ще се борим за подкрепа там.

Може би ще има предсрочни парламентарни изори – там също ще се борим докрай“, допълни още той.

Василев подчерта, че преди повече от месец, заедно с „Демократична България“ са започнати разговори, за да имат подготовка за втория мандат:

„Има няколко основни гаранции, за да може такъв кабинет на малцинството да работи.

Изпратихме писмо към всички партии – искаме социален пакет, бизнес пакет, пакет за Шенген, свързан с реформа в службите и как се управлява границата, и законите, свързани с ПВУ.

Тези неща трябва да започнат да се придвижват в комисии и в парламента.“

„При такъв неработещ парламент, за да се предложим кабинет, който да каже „Ние ще се погрижим за хората и бизнеса, активно ще работим за Шенген и Еврозоната“ – тези неща трябва да са факт“, продължи той.

По думите му или изредените се приемат, или ПП няма да внесат кабинет за гласуване: „Това са гаранции, че този кабинет ще свърши каквато и да е работа.“

„В момента, както е Изборният кодекс, ако една партия иска да види какво е записано в машината, трябва да води съдебни дела. Това е ненормално. Ако това не се преодолее, в основата на следващите избори ще седи фалшификация“, коментира още Василев.

„Ние никога не сме сочили ГЕРБ за политически изолатор. Днес се видя, че те имат подкрепа от ДПС. „Български възход“ подкрепят премиера, но не и кабинета – малко странно.

Ние разчитаме на това тези закони, които сме внесли, да бъдат приети. Тук въпросът не е това дали е необходимо на България, въпросът е дали ще бъдат приети преди втори мандат“, допълни той.

Той потвърди, че народът е отредил да са опозиция и добави:

„Единствената причина сега да правим опит за формиране на кабинет е фактът, че политическата сила, която спечели, не успя да сформира мнозинство.“

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts