| | | |

Христо Грозев проговори от тайно място, заговори за убийство и отвличане

Страхувам се от това, което на руски наричат „екцес на изпълнителя” – някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл – да причини смърт или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск

Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас”.

Това заяви пред NOVA журналистът Христо Грозев от разследваща мрежа „Белингкат”. Грозев беше обявен за издирване от Русия.

Грозев не разкри в коя страна, дори и на кой континент се намира в момента.

„Не го правя нарочно. Но когато бях обявен за федерално търсене, бях на друг континент, затова се наложи да остана”, каза Грозев.

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат” имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не можем да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме.

Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза Грозев.

Той определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ.

Грозев каза, че се страхува повече от друго:

„Някой, който да реши да извърши на своя глава услуга на Кремъл и да причини или смърт, или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск в случая”, каза Грозев.

Грозев смята, че е привлякъл вниманието на руските служби през 2016 г. с разследването си на свалянето на малайзийския самолет.

„Всяка година ходих да обучавам журналисти в Русия. През 2016 г., на излизане от страната ми беше сложен черен печат”, каза журналистът.

„През 2019 г. наше разследване нанесе сериозен удар на техните служби. То беше за убийство в Берлин на чеченски бежанец. Практически нашето разследване беше основно доказателство в съдебна зала, с което представител на ФСБ беше осъден до живот и в момента той е в берлински затвор.

И в края на 2020 г. разкрихме кой е отровил Навални, но и го направихме по начин, по който практически унизихме ФСБ.

За мен това е моментът, в който определени инструкции са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, така че съм сигурен”, каза Грозев.

На уебсайта на министерството се посочва, че той е “издирван по член от Наказателния кодекс”, като според източник, срещу Грозев е образувано наказателно дело за “разпространяване на фалшификати за руската армия” – законодателство, прието след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари.

“Коментаторите под поста за това, че съм в списъка на издирваните лица, обсъждат какъв е най-добрият начин да ме убият: дали с чук (“както сега е модерно”), или с чадър с отрова, или просто да ме застрелят.

“Този български циганин”, който “вероятно е румънец”, цитира българинът част от реакциите под съобщението, че е издирван.

“О, фашистката измет, която процъфтява в Русия”, коментира Христо Грозев.

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия.

Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Грозев отрече да си сътрудничи с чужди служби, като например с британското разузнаване, в което го обвинява Русия.

Той не знае защо е включен в списъка. Каза, че е наел адвокати в Русия. „Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян и обвинен”, каза Грозев.

Получих подкрепа от правителствата на Холандия, Австрия, Швеция и Естония. От страна на нашия кабинет все още никой не ме е потърсил, разкри журналистът.

Христо Грозев е категоричен, че Кремъл иска да му затвори устата, както и на останалите в списъка с издирваните. “Включването на чужденец в списъка е прецедент”, каза още Грозев.

Той не изключва атака с чадър по примера на ликвидирането на Георги Марков или с чук.

Грозев е озадачен от бавната реакция на правителството ни, на което му отнело време да реши дали да привика руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова. Именно заради тази реакция винаги ще остане съмнението дали МВнР не работи под натиск.

“Печално е, че има толкова креманофили, след като от Кремъл се отнасят като с низша раса и класа към народа ни.

Украинците не са нация, която ще се раздели с един сантиметър от териториите си. Един от изходите е победа на Украйна с помощта на САЩ и Европа, но без да прави териториални отстъпки”, категоричен е Грозев.

След интервюто си по Нова Тв Христо Грозев бе включен и в ефира на БТВ.

“Ако трябва да определя откъде най-вероятно ще дойде опасността, тя идва от военизирани наемници като “Вагнер”, които в борбата си да покажат пред руското общество, че те са по-ефикасни от официалните власти, биха могли да извършат такова престъпление”, каза още разследващият журналист.

“Защото освен официални инструкции да се извърши покушение над когото и да е, има и неофициални групи – паравоенни и хибридни войски, които с голямо удоволствие ще извършат нещо, което в техните очи ще бъде голям подарък за Кремъл. Руската военизирана машина е много хибридна”, поясни Грозев.

Той заяви, че е наел адвокат в Русия, който да разбере в какво точно е обвинен. Но към момента не може да получи информация.

“Единствената възможна индикация за това, в което съм обвинен, е публикувана от държавната медиа “Риа Новости”, която твърди, че техен източник им бил казал, че съм обвинен в нарушаване на закона за отразяване на военните действия”, обясни Грозев.

По думите му повечето наемници са бивши представители на тайните служби. И посочи определени гафове, които правят.

“Използват последователни паспорти за фалшивите си личности. Пращат есемеси с незащитена връзка”.

Христо Грозев обяви, че е благодарен на четирите български партии, които се свързали с него. Допълни, че от българското правителство не са направили такъв опит.

Той е част от разследващия екип на сайта “Белингкат”, който през последните години направи серия от разкрития, свързани с режима на Путин.

Разследващият журналист беше обявен за издирване на 26 декември от Русия.

От Министерството на външните работи на България обявиха, че са извикали на разговор руския посланик у нас Елеонора Митрофанова в първия работен ден след празниците.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts