| | | |

Бъдещето на България е в ръцете на Борисов, Нинова, Карадайъ. А тези, които искаха да изчегъртат Борисов, да го пращат в пенсия, да го арестуват и да го заточват на остров, днес са подгонени от международни санкции

Инициативата на председателя на БСП Корнелия Нинова да свика лидерска среща в опит за съставяне на правителство може да се окаже първата, но решаваща стъпка, към нормализране на политическия живот в България и връщането на парламентаризма.

Нинова ще поиска в сряда мандат от Националния съвет да преговаря с всички партии в Народното събрание за съставянето на правителство: “да търсим онова, което ни събира – инфлация, цени, доходи, Планът за възстановяваме и усточивост…

Има спешни неща, които трябва да се свършат, не да се делим“, посочи мотивите си тя.

При такава обосновка няма как Националният съвет на БСП да не ѝ даде мандат да разговаря с ВСИЧКИ парламентарни партии.

След това топката отива в полето на ГЕРБ като най-голямата и най-влиятелна партия в България.

На такава покана Борисов не може да не се отзове лично. Би било неуместно да прати Десислава Атанасова или който и да е друг от заместниците си.

Още повече че самият той само преди седмица призова ръководствата на партиите да подпишат нов обществен договор и призна грешката си да делегира отговорности на посредници.

“ГЕРБ сме узрели. Поздравявам госпожа Нинова, че предпочита да покани лидерите на партии на разговори.

Начинът, по който пробвахме с посредници и неутрални лица, не е сериозен, никъде не се прави.

Партиите избират своите ръководства, които носят отговорността пред цялата партията. И не е редно през посредници да разговаряме.

Големите решения, важните решения, се вземат на лидерско ниво”, заяви Бойко Борисов на среща с младежката организация на ГЕРБ.

И беше абсолютно прав!

Нещо повече – идеята на Борисов за подписване на общ документ е с дългосрочни проекции по изчистването на политическата система от стара и нова “шарлатания”.

“Лидерите да поемем ангажимент, че нашите партии, ръководства, министри, няма да извършват каквито и да е незаконни действия, дори да не си помислят. Такава правосъдна реформа и ние искаме”.

Среща с участието на лидерите на системните партии ГЕРБ БСП и ДПС ще бъде знак за стабилизирането на държавата. Българският политически живот има нужда от връщането на нормалността в отношенията между лидерите.

Крясъците, арогатността, аматьорщината, тричането и отричането на политически фактори трябва да остане в миналото, ако искаме България да има бъдеще.

Тези, които до вчера искаха да изчегъртат Борисов, да го пращат в пенсия, да го арестуват и да го заточват на остров, днес са подгонени от международни санкции. Бумерангът се върна там, откъдето беше хвърлен.

Но последиците за политическата система у нас са тежки. И те трябва да бъдат елиминирани с общи усиля на всички смислени парламентарни партии и техните лидери.

Независимо дали Борисов и Нинова ще постигнат съгасие за правителство с третия мандат, лидерската среща ще покаже, че центровете на власт, където се взимат крайните решения за политиката в България, са именно легитимните лидери на партиите и техните ръководства, а не олигархични и бизнескръгове.

Вдигнатият президентски юмрук от лятото на 2020 година и вкарването на криптопартията “Продължаваме промяната” във властта доведе до сериозни трусове в партийната система, отражение на което има във всички системни партии.

Последствията от това са достатъчно тревожни – ние сме изправени пред опасност от сриване изобщо на политическата система в държавата, на промяната на конституционния ред.

На опитите държавата да бъде превзета отвътре от нелегимни бизнесструктури може да се реагира по един-единствен начин – парламентарните партии като основни фактори за стабилността в една демократична система, да отвоюват своето адекватно място в публичната политика.

Борисов, Нинова, Карадайъ на една маса ще бъде знак, че парламентаризмът в България е водещ и че в името на държавата може да се загърбят идеологически различия и личностни противопоставяния.

“Да направям опит да се помирим”, каза вчера на излизане от президенството Нинова.

Да, помирението е стъпката към нормалността. И всеки политик, ако има мъдрост и държавнически нюх, ще я направи.

Автор: Валерия Велева/Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимки Архив

Similar Posts