| | | |

Бойкикиев изплиска легена: Гешев трябва да подаде оставка. Даже ходи да се моли пред някакъв телевизор

Не твърдя, че разбирам от военно дело, аз се занимавам с политика. Вместо да се занимава проруска пропаганда, Радев е добре да си влезе в ролята на президент.

Така отговори на обвиненията на Румен Радев лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов в ефира на бТВ. Иванов бе гост в предаването “Лице в лице”.

Пред медиите днес Радев отново заговори за “коалицията на войната” и подчерта, че е против изпращането на още оръжие за Украйна.

„Радев може да нарича колкото иска своите опоненти „партия на войната“, но това не го прави „партия на мира“. Прави го „партия на обслужването на Кремъл“, категоричен е съпредседателят на „Демократична България“.

„Конституцията залага ролята на президента като на посредник“, посочи Христо Иванов.

„Вместо да се занимава с проруска пропаганда, добре е да си влезе в ролята.

Той смени риториката. Досега казваше, че ще вкараме страната във война. Сега се изрази къдраво – „ще станем част от процесите на ескалация“.

Ако има данни за рискове, да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Не го прави, защото знае, че трябва да отговори на нашия въпрос“, каза още той.

„Имам въпрос – американският конгрес отпусна 200 млн. долара във фонд, който можем да използваме за модернизация на армията ни. Ако например украинците имат нужда от ПВО, ние имаме такива комплекси, ако можем да ги заменим с модерни образци, отказът това да го направим кого обслужва?

Какви са плановете на служебния кабинет да се възползва от тези средства? Има задължение по устава на ООН да се оказва помощ на нападната страна“, каза Христо Иванов.

„Радев може да нарича опонентите си партии на войната – държи се сякаш е в предизборна кампания.

ДБ, заедно с ПП, направихме опит да се излъчи правителство. Радев беше този, който връчи мандата на Корнелия Нинова – за четвърти път, де факто го връчи на себе си, за да управлява.

Той не положи усилия да намери допирни точки между партиите.

Когато ни покани на консултации, се държеше сякаш е в кампания, нападаше ни. Разбирам, че той е постоянно в кампания, че му е тясна ролята на държавен глава, но е тъжно, когато националният интерес плаща за това“, смята той.

„Необходимо е да има конституционна реформа. За нея носят отговорност всички политически сили.

Даваме възможност избирателите да гласуват за ясен полюс на промяната. Обединяваме се и казваме, че можем да изградим обединение, което работи на база принципи. Страната затъва в безвремие“.

„Хората, които смятат, че преди е било добре, гласуват за ГЕРБ. Ние го уважаваме. Мнозинството от българските граждани искат промяна и да продължим напред. За да тръгнем напред, трябва да се случат реформи“.

По темата „Магнитски“, Иванов коментира:

„Това поставя България в изключително неблагоприятно положение.

Става дума за извънредно политическо средство между съюзници, когато правоохранителните органи на съюзническа държава разполагат с някакви данни, те се предоставят на другата страна на база доверие между двете.

Това в момента е израз на огромно недоверие от страна на САЩ.“

„Не разчитам Гешев да си подаде оставката, но това трябва да се случи.

„Христо Иванов е виновен, иначе Гешев всичко си е свършил много добре. Даже ходи да се моли пред някакъв телевизор“, коментира съпредседателят на ДБ.

Нека си спомним как се промени икономиката на България между 2001 г. и приемането ни в ЕС – огромно нарастване на стойността на всичките ни активи, на заплатите, заради ясната политическа перспектива.

В момента, заради неясната политическа перспектива, заради явния корупционен риск, заради докладите на ЕК по наш адрес, заради това, че не можем да влезем в Шенген, че изгубихме перспективата заради ГЕРБ да влезем в Еврозоната“, каза той.

Христо Иванов заяви, че ГЕРБ саботират всички опити за съдебна реформа от поне 2015 г. и е време да спрат с това:

„На България ѝ трябва конституционна реформа, защото без това не можем да реализираме следващият скок в развитието си.

„Магнитски“ е погром за нас и се дължи на това, че не правим реформи, а Гешев продължава да е главен прокурор и замита всичко под килима.“

„Нека свършим необходимото в следващия парламент – конституционна реформа, за която носят отговорност всички партии. Заедно с партньорите ни от ПП даваме на гражданите да гласуват за ясен полюс на промяната, за тръгване напред.

Страната затъва в безвремие, трябва да го спрем. ДБ и ПП можем да поемем ангажимент да правим реформи“, допълни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts