| | | | |

РЕЗИЛ! КОЙ взе решението: Единствени България и Унгария не подкрепиха!

България и Унгария са единствените държави от Европейския съюз, които не подкрепят изваждането на руски и беларуски спортисти от Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

Това стана ясно, след като бяха обявени над 30-те държави, които вчера изпратиха писмо до МОК с настояване за санкции.

Реакцията идва като отговор срещу плановете на централата да позволи участие на спортисти от Русия и Беларус, които обаче да се състезават под неутрален флаг. Списъкът бе обявен от “Би Би Си”.

В позицията се заявява категорична подкрепа за искането на Украйна за бойкот на игрите, ако руснаци и беларуси получат зелена светлина.

Все още официално решение по казуса няма, като президентът на МОК Томас Бах заяви, че организацията му е изправена пред голяма дилема.

Освен това, имаше неяснота за това кои точно държави са в списъка на готвещите бойкот на Олимпиадата, ако МОК не се съобрази с искането им.

Сред противниците на Русия и Беларус са Франция – домакин на Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г., Япония – домакин на Олимпийските игри през 2021 г., Италия – домакин на Зимните олимпийски игри през 2026 г., и САЩ, които ще бъдат домакини на Летните олимпийски игри през 2028 г.

Австралия не беше подписала споразумението, но говорител на австралийското министерство на спорта заяви пред Ройтерс, че става въпрос за административна грешка и правителството е съгласувало забраната за участие на спортистите.

От списъка става ясно също, че България и Унгария единствени от ЕС не са сред подписалите се.

Като няма официална информация нито от БОК, нито от Министерството на младежта и спорта кой и защо е взел подобно решение.

Ето всички държави, настояващи за санкции срещу руски и беларуски спортисти:

Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Исландия, Ирландия, Италия, Япония, Република Корея, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Обединеното кралство, САЩ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts