| | | |

Бивш министър се възмути – новият парламент ще действа незаконно

Юридически невъзможно е да има ротационно председателство на парламента, но може да се осъществи, ако не се нарича „ротация”.

Това заяви пред Нова телевизия бившият правосъден министър, а сега конституционен съдия, проф. Янаки Стоилов.

„Ние сме в необичайна ситуация и от тази гледна точка могат да се търсят решения за разместване, за замяна на ключови позиции в Народното събрание, без това да се нарича ротация, защото в юридическия смисъл това не е възможно”, заяви той.

Конституционалистът сравни парламента с футбола – „там един човек като излезе от играта, той не може да влезе отново”.

Политически, допълни проф. Стоилов, може да има такова споразумение – формално или неформално.

По думите му Народното събрание може да бъде председателствано само от един човек, което означава, че смяната му трябва да бъде предшествана от оставка.

Конституционният съдия коментира и съдебната реформа, около която се обединиха двете най-големи коалиции в парламента ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Когато говорим за съдебна реформа, искам да подчертая, че това не се свежда само до подобряване на наказателното правосъдие. Нека имаме предвид, че делът на гражданските и административните дела значително превишава наказателните”, каза проф. Стоилов.

Той обясни, че съдебната реформа трябва да обхване правосъдието в неговия общ спектър. Качествената съдебна реформа трябва да обхване правосъдната система в цялост.

„Ние в някаква степен имаме определено статукво и в политическата власт. А когато статуквото на политическата власт казва, че иска радикално да промени съдебната власт, тогава възникват много въпроси – какви са мотивите и действителните цели”, подчерта бившият министър на правосъдието.

“За мен устойчиво мнозинство трябва да излъчи правителство, да се заеме със законодателството, включително и приемането на закони за съдебната власт, и едва след това да се отвори темата за конституциата.

Трябва да се попита какви и кои от тези реформи ще доведат до бързо и справедливо правосъдие”, добави той.

“По-добре да се поставят проблемите и едва тогава да се обсъждат конституционни промени”, добави той.

Когато статуквото на политическата власт иска радикално да промени съдебната, възникват много въпроси, например какви са целите”, смята проф. Стоилов.

Тези хора трябва да подобрят законодателството, да направят правителство и едва тогава да се заемат с конституцията, защото промените, които бяха направени през години, бяха ситуативни, каза още той.

Според него въпросите трябва да се степенуват, конституционните промени са крайно средство.

Той е на мнение, че от една страна се принизява ролята на конституцията, а от друга се преувеличава – смята се, че едва ли не като се променят няколко средства, това ще реши всички въпроси.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts