| | | |

Експерти: Взривът за атентата срещу Гешев е внесен от чужбина и е….

Взривът за атентата срещу главния прокурор Иван Гешев най-вероятно е внесен от чужбина.

Според експерти става въпрос за веществото „нитропента“, което не се произвежда у нас. Това съобщават източници, запознати с разследването, цитирани от „Труд news”.

Бомбеният атентат срещу Иван Гешев бе извършен на пътя Самоков-София до местността Ярема малко след 11,30 ч в понеделник.

Главният прокурор се връщал от среща с младши прокурори, когато до кортежа му избухнала адската машина, която според експерти е с 3-килограмов тротилов еквивалент. По чудо няма пострадали при терористичния акт.

Според специалисти по взривове нитропентът е почти два пъти по силен от динамита, а взривната му вълна е с 9000 метра в секунда.

„От самото начало следя развитието по този казус. В автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството г-н Гешев. Бил е сам с назначената му охрана от НСО.

Маршрутът е бил обичаен за него, многократно е минавал по него. Видът на взривното устройство не позволяват ударната вълна или отломки да проникнат в купето на бронирания автомобил. Той е много по-сигурен от автомобила, който ползва президентът”, каза Демерджиев.

Според запознати МВР шефът активно се интересувал от разследването на атентата, въпреки, че няма такива правомощия по закон.

„Вътрешният министър Иван Демерджиев явно знае предварително заключенията от назначените експертизи преди те да са готови. Той няма достъп до материалите от образуваното досъдебно производство.

Съгласно разпоредбите на НПК право да разгласяват информация по него имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след тяхно разрешение и конкретни лица, сред които той не е.

Ниската компетентност или политическата пропаганда не могат да оправдаят изказвания, които са в противоречие с конституцията и законите в страната“, коментира пред медии Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Въпреки десетките разпити все още няма задържани за атентата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts